Haal de klimaatdoelstellingen van je organisatie gemakkelijk met lekker en goed eten

Vanaf 1 mei gaat de VeggieChallenge weer van start

Vorig jaar deden onder aanvoering van KRO-presentatrice Anita Witzier meer dan 1000 mensen mee aan de uitdaging om anders te gaan eten. Gezonder en duurzamer, vooral door te minderen met dierlijke producten. Dit jaar slaat de VeggieChallenge een nieuwe route in. Niet alleen is er de mogelijkheid voor individuen om zich in te schrijven, maar nu doet ook voor het eerst een organisatie mee. Niet de KRO, maar de DRO (Dienst Ruimtelijke Ordening, van de Gemeente Amsterdam) krijgt in deze VeggieChallenge een speciale plek.

Het wordt steeds duidelijker dat onze voedselkeuze een krachtige manier is tegen klimaatsverandering. “Als alle inwoners van de Europese Unie de helft minder vlees, zuivel en eieren eten, dan daalt de uitstoot van broeikasgassen met 25-40 procent. Bovendien is dan 23 procent minder land nodig voor de voedselproductie.”, aldus het Planbureau voor Leefomgeving. Vorige maand adviseerde ook het Kabinet nog om minder vlees te eten, te lezen op duurzaamdoen.nl. Daarnaast vinden veel mensen het eten van dierlijke producten minder aantrekkelijk, door de recente schandalen in de vleessector en het leed dat veel dieren wordt aangedaan. Zo vlak voor de zomer is het mijden van de dikmakers zoals vlees, zuivel en eieren ook nog eens mooi meegenomen.

De VeggieChallenge, van 1 mei tot 1 juni, wordt dit jaar speciaal geopend voor de DRO waar meerdere werknemers de uitdaging aan zullen gaan. De pilot bij de DRO sluit fantastisch aan op het flexitariërsconvenant dat de Gemeente Amsterdam onlangs tekende. Daarnaast vindt de gemeente het omlaag brengen van de CO2-uitstoot erg belangrijk. Dat CO2-reductie gepaard gaat met gezond, lekker en diervriendelijk eten is dan helemaal mooi meegenomen. Deelname is geheel vrijblijvend en de medewerkers die kiezen om mee te doen kunnen zelf de doelen stellen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om ervoor te kiezen met het gezin één extra dag in de week vegetarisch te koken. Wie echter al (bijna) vegetarisch eet, kan tijdens de VeggieChallenge experimenteren met geheel plantaardige voeding. Alle deelnemers worden ondersteund met nieuwsbrieven, recepten en praktische tips.

De ervaringen die bij deze pilot worden opgedaan kunnen als voedingsbodem fungeren voor andere organisaties. In samenwerking met Viva Las Vega’s, het brein achter de VeggieChallenge, kunnen organisaties vanuit het maatschappelijk verantwoord ondernemen een interne VeggieChallenge starten. Nieuwsbrieven met recepten, prijzen en ander maatwerk kunnen worden geleverd om zo gezamenlijk, met goed en lekker eten, de CO2-uitstoot omlaag te brengen. Veerle Vrindts, coördinator van stichting Viva Las Vega’s zegt: “Het is de derde keer dat we deze campagne organiseren en we krijgen stilaan zicht op de impact op de deelnemers. Veel mensen blijven ook na de VeggieChallenge veel meer plantaardig eten. Sommigen voor hun gezondheid, anderen voor de dieren of het milieu. Eens ze een positieve ervaring hebben met lekker vegetarisch eten, is er geen reden meer om terug te gaan naar hun oude eetpatroon.”

mid section view of a woman cutting vegetablesgreenbeans1-1024x675

Meike (31), deelnemer vanuit de DRO (Dienst Ruimtelijke Ontwikkeling, Amsterdam):

“Zelf ben ik geen vegetariër, maar ik vind vlees aan de andere kant ook absoluut geen essentieel onderdeel van de maaltijd. Sterker nog, iedere dag opnieuw is het voor mij een leuke uitdaging om thuis weer een heerlijk gerecht op tafel te zetten zonder gebruik van vlees, kip of vis. Telkens merk ik dan weer hoe lekker en makkelijk het kan zijn om een complete vegetarische maaltijd te maken. Samen gaan we een maand lang CO2 besparen door minder vlees te eten!”

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *