Hoe het horeca leven ook duurzaam kan zijn

Hoe het horeca leven ook duurzaam kan zijn

Het horecaleven in Nederland is een van de grotere goeden, vinden veel mensen, en terecht!

Vele mensen vinden het heerlijk om eens in de zoveel tijd uiteten te gaan en zich geen zorgen te hoeven maken over de boodschappen, het koken en de afwas. Een tijdsintensieve klus.

Niet lang geleden konden restaurants zichzelf verkopen met heerlijk eten op hun menu’s.
Maar nu de bezorgdheid over klimaatverandering en beschadigde ecosystemen doordringt tot het bewustzijn van de consument, willen de klanten meer.

Veel mensen voelen zich overweldigd en machteloos om de planeet te helpen

Maar wanneer restaurants een standpunt innemen om duurzamer te handelen, geven ze klanten de macht om dat ook in hun dagelijks leven te doen. Dit heeft een grote invloed op de beslissingen van mensen wanneer ze uit eten gaan. Overschakelen op duurzaam ondernemen als restaurant is dus niet alleen verstandig om een steentje bij te dragen aan een betere planeet, maar is ook zakelijk gezien een goede zaak.

Wat betekent duurzaamheid voor een restaurant?

Duurzaamheid in een restaurant verwijst naar de manier waarop bedrijven hun impact op de planeet minimaliseren, dit wordt bepaald door kwesties aan te pakken zoals duurzame landbouw, hun Co2 footprint, het verkorten van hun toeleveringsketen, voedselverspilling, verpakking, water- en energieverbruik, recycling, enzovoort.

Lekker eten door goede productie

Wat een grote verandering is in de horecagelegenheden, is dat er steeds meer vegan en vegetarische gerechten of opties zijn die gekozen kunnen worden. Dit soort opties verminderen de hoeveelheid vlees in de gerechten. Daarnaast houden veel restaurants zich bezig met het serveren van duurzaam vlees. Dit doen restaurants in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar ook in kleinere plaatsen in Nederland zoals dit restaurant in leidsche rijn serveert groenten die zijn geteeld op 100% duurzame bemesting. Daarmee zetten zij al een stap vooruit door zich bewust te zijn van bijvoorbeeld de hoeveelheid water en land dat wordt verbruikt bij het produceren van deze groentes.

Klein maar fijne porties

Vaak zie je in restaurants borden vol met eten. Dat is natuurlijk heerlijk maar vaak niet nodig. Vaak zie je dat er toch een deel van het gerecht wordt weggegooid, enorm zonde. Daarom kiezen steeds meer ondernemers ervoor om kleinere porties te serveren maar wel te zorgen voor een heerlijk gerecht. Bij hen gaat het om kwaliteit, niet om kwantiteit. En als het dan toch niet helemaal genoeg bleek te zijn, kun je gemakkelijk kleinere porties bijbestellen. Op deze manier proberen ondernemers hun voedselafval te verkleinen en ook gasten bewuster te laten worden.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.