Een Suiker Afkickkliniek, inspirerende recepten, tips en een gezonde drive om mensen bewust te maken van suiker(ziekte): het Diabetes Fonds is eigentijds en past bij een betere wereld.
Is er voor je lijf een verschil tussen geraffineerde, toegevoegde suiker(s), in welke vorm dan ook, en natuurlijke suikers zoals die in fruit?
Nee, er is geen verschil voor je lijf. Maar toegevoegde suikers behoren tot de vrije suikers. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan om per dag niet meer dan 10 procent van je benodigde energie uit vrije suikers te halen. Suikers uit fruit, groente en melk behoren niet tot de vrije suikers, omdat deze producten in de Schijf van Vijf staan.
Welke impact heeft diabetes op het leven van een persoon?
Bij diabetes kan je lichaam geen insuline meer aanmaken (diabetes type 1), of onvoldoende insuline of de insuline in je lichaam werkt niet goed (diabetes type 2). Insuline zorgt voor de opname van bloedsuiker uit je bloed naar de cellen in je lichaam. Insuline zorgt er voor dat het suikergehalte in je bloed niet te hoog wordt. Als je geen insuline aanmaakt, of de insuline niet goed werkt loopt de bloedsuiker op, wat schadelijk is voor je lichaam. Mensen met diabetes moeten daarom medicijnen slikken of insuline inspuiten om hun bloedsuiker goed te houden. Ook moeten ze op hun eten letten, dat ze gezond eten en de koolhydraten afstemmen op hun medicijnen of de insuline. Mensen met diabetes kunnen op termijn complicaties krijgen, zoals hart- en vaatziekten, oogproblemen of nierziektes.
Eind 2016 startte de Suiker Afkickkliniek. Wat waren de resultaten en vooral, wat kregen de mensen als advies mee?
Met de Suiker Afkickkliniek wilden we mensen bewust maken van de hoge suikerinname en de gevolgen daarvan op de volksgezondheid. Miljoenen mensen hebben de boodschap gezien en duizenden mensen bezochten de kliniek. In de Suiker Afkickkliniek maakten we mensen bewust van de hoge suikerinname en de gevolgen daarvan op de gezondheid. Ze zagen hoeveel suiker per jaar wordt ingenomen, de tientallen schuil-namen voor suiker, kregen alternatieven aangeboden en konden een ‘bodyscan’ doen. Deze liet zien wat het effect van suiker op lichaam is. Bezoekers waren vaak verbaasd over de hoge suikerinname.
Op onze website houden we iedereen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het onderwerp ‘suiker’ en geven we handige tips om minder suiker te eten. Iedereen die automatisch het laatste nieuws wil ontvangen of handige tips en lekkere recepten, kan zich inschrijven voor onze nieuwsbrief: klik hier.
Wat ik iedereen wil meegeven: in veel producten zit suiker verstopt, ook in producten waarvan niemand het verwacht; de zoete verleidingen liggen overal op de loer: wees je bewust van de hoge suikerinname.
Met meer dan 50 (schuil)namen voor suiker, wordt het de consument erg lastig gemaakt?
Er zijn inderdaad veel verschillende namen voor suiker in de ingrediëntenlijst, waar je moeilijk wijs uit wordt. Kijk daarom op het etiket bij Voedings-waarde en dan “Koolhydraten” en dan “waarvan suikers”. Hierachter zie je hoeveel suikers het product per 100 gram bevat. Dit getal moet je dan nog wel omrekenen naar de portiegrootte. Let ook op de calorieën die bij Voedingswaarde staan.
Het is goed om producten te vergelijken op suikers en calorieën en het product te kiezen met de minste hiervan.
Wat wil je onze lezers vertellen over het huidige aanbod van snoep?
Het aanbod van snoep is heel groot en we worden continue verleid bijvoorbeeld op trein- en tankstations tot het maken van ongezonde keuzes. Het aanbod aan koeken, snoep en frisdranken is daar ontzettend groot. Gezonde alternatieven zijn er bijna niet. Dit zou anders moeten, want de gezonde keuze moet de makkelijke keuze zijn. Een tussendoortje op zijn tijd mag best, maar bijvoorbeeld niet vaker dan 1x per dag. Kies vaker voor gezonde tussendoortjes, zoals fruit of snackgroenten. Kijk daarvoor hier.
Hoe kunnen ouders zich wapenen tegen de tsunami aan kindermarketing, en scholieren de frisdrank- en snoepautomaat op hun school?
Door zich ervan bewust te zijn dat lekkere koekjes en dergelijke met kinderhelden, niet gezond zijn. Vergelijk ze met andere meer basisproducten op voedingswaarde. Ze kunnen bij uitzondering wel eens aan kinderen geven, bijvoorbeeld bij een feestje, maar niet standaard. Online winkelen of zonder kinderen als dat mogelijk is, kan ook helpen om de verleidingen te weerstaan.
Hoe kijk je tegen de huidige gezondheidszorg aan? Is er innovatie merkbaar in de zelfzorg voor wat betreft diabetes?
De afgelopen jaren zijn daarin mooie stappen gezet. Bijvoorbeeld met het meten van de suikerspiegel via de Freestyle Libre, waarmee de dagelijkse vingerprikken niet meer nodig zijn. Maar ook op het gebied van e-health is er veel gebeurd, waardoor artsen op afstand (via internetverbinding – red.) de bloedglucosewaarden kunnen uitlezen en advies kunnen geven over eventuele maatregelen.
Internet heeft cliënten mondiger gemaakt. Wat merken jullie daarvan?
Mensen weten ons steeds beter te vinden; via onze site, maar ook steeds vaker via Facebook en Twitter. Daarnaast hebben we recent een speciale community opgezet voor mensen met diabetes type 1 (diabetestype1.nl). Wij kunnen mensen daardoor veel actiever betrekken bij ons werk en snel reageren op vragen over onderzoek.
Wat kunnen we in de nabije toekomst van het Diabetes Fonds verwachten?
Het Diabetes Fonds wil Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Enerzijds door wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en type 2 te financieren. Anderzijds door de gezonde keuze makkelijker te maken. Het Diabetes Fonds focust zich de komende jaren op vermindering van de suikerinname en samenwerking met werkgevers en partners om werkend Nederland minder te laten zitten, om zo de groep van diabetes type 2 te stoppen.
Op onderzoeksgebied zijn wij de grootste in Nederland. Wij investeren tientallen diabetesonderzoeken, waaronder het baanbrekende onderzoek naar de genezing van diabetes van professor Bart Roep. Wij maken onderdeel uit van het grote consortium RegMedXB. Binnen het consortium werkt prof. dr. Eelco de Koning aan een veelbelovend onderzoek: nieuwe lichaamseigen bètacellen die insuline maken. Ook financieren wij samen met het Oogfonds onderzoek naar oogcomplicaties.
Het Diabetes Fonds focust zich de komende jaren op een vermindering van de suikerinname met een derde. De Afkickkliniek was één van de stappen om dit te bereiken. Aanvullend zet het Diabetes Fonds in op het beïnvloeden van de omgeving zodat de gezonde keuze de makkelijke keuze wordt. Dat kunnen we alleen door samen te werken met bedrijven die de ambitie hebben Nederland gezonder te maken en op innovatieve manieren werken aan productverbetering. Daarnaast streeft het Diabetes Fonds naar een suikertaks op suikerhoudende dranken en strengere en heldere maatregelen in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling ten aanzien van de hoeveelheid suikers in overige producten. Samen met andere partijen gaan we ons hier komende jaren keihard voor inzetten.
Tot slot, wat doe je in je privéleven, zélf voor een betere wereld?
Ik let natuurlijk op mijn voeding, met zo min mogelijk suikers en zoveel mogelijk biologisch. En ik probeer het milieu te sparen, door gescheiden afvalinzameling, zo min mogelijk papierverbruik door alles op de iPad te lezen (inclusief de krant). Ik reis zoveel mogelijk met het OV en mijn volgen-de auto wordt vast en zeker een elektrische! .
Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.