Kies voor een dagje vegetarisch!


Waarom zou je kiezen voor een vleesloze dag?


Per jaar consumeren wij Nederlanders maar liefst meer dan 40 kilogram vlees per persoon. Een enorme hoeveelheid! Vaak wordt vlees gezien als een essentieel deel van de maaltijd, maar een dagje zonder kan toch best? Dit valt te merken, want maar liefst 80% van de Nederlanders heeft al een vleesloze dag. Om het je nog makkelijk te maken, heeft De Betere Wereld een aantal leuke feitjes en tips op een rijtje gezet. Zo is het nog makkelijker om te kiezen voor een meatfree day!

Tekst: Lauri van Oosterom

Een bekende stelling luidt: ‘’Een vegetariër in een Hummer stoot minder broeikasgas uit dan een vleeseter in een Toyata Prius.’’ Maar wat wordt eigenlijk verstaan onder een vegetariër? Dit is een persoon geen vlees, schaaldieren, gevogelte, vis en insecten consumeert. Vaak worden ook geen bijproducten van geslachte dieren, zoals gelatine, dierlijk stremsel en bepaalde E-nummers gegeten. Je kan nog een stapje verder gaan, een veganist eet geen enkel product van dierlijke afkomst, dus ook geen kaas, melk, eieren en draagt ook geen leer, wol en bont. En er bestaat een tussenweg, de flexitariër, iemand die een of meer dagen van de week geen vlees eet.

The Facts
Waarom zou je kiezen voor een vleesloze dag? Wist je dat voor de productie van 1 kilo biefstuk een waterhoeveelheid nodig is die gelijk staat aan maar liefst 2500 keer het toilet doorspoelen? En de CO2 uitstoot van 1 vleeshamburger gelijk staat aan die van 7 vegetarische burgers? Maar liefst 12 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen komt door de vleesconsumptie. Als je leest over antibiotica en hormonen in vlees, gaat dit niet over biologisch vlees. Kies je hiervoor, dan heb je gegarandeerd een goed stukje vlees. Van deze harde cijfers schrik je wel een beetje, maar gelukkig kan het anders! Wat nou als iedereen in Nederland één dag per week geen vlees zou eten. Dat zorgt voor dezelfde CO2 besparing 1 miljoen auto’s per jaar minder op de weg, een enorme besparing dus. En zeg nou zelf, een dagje zonder vlees is niet zo moeilijk toch? Zeker niet met de goede alternatieven die er bestaan.

Vleesvervangers
Maar welke soorten vleesvervangers zijn er allemaal verkrijgbaar? En wat is het verschil tussen deze producten?

Quorn producten passen perfect in een gezondere levensstijl. Door hun plantaardige basis zijn ze rijk aan eiwitten, een goede bron van voedingsvezels en bevatten ze weinig vet en calorieën. Door deze gezonde eigenschappen en hun stevige ‘beet’ zijn ze geliefd als vervanging van vlees. Minder vlees eten en kiezen voor Quorn is ook goed voor het milieu. Want minder vlees betekent simpelweg minder C02 uitstoot. Bij Quorn Fijngehakt en Quorn Stukjes zelfs vijf keer lager dan rundvlees en 1,5 keer lager dan kip. Er zijn verschillende Quorn producten variërend van Stukjes en Fijngehakt tot Saté Stukjes en de nieuwe Snack Bites. Verkrijgbaar in de meeste supermarkten.

Alpro Soya kennen we natuurlijk van de soja melk en de soja desserts, maar het produceert ook 100% plantaardige vleesvervangers. Deze bevatten van nature veel proteïnen en onverzadigde vetten, goed voor je lichaam & goed voor de planeet! Hieronder vallen bijvoorbeeld fruitfilets, gekruide reepjes en tofu.

Tivall is (sinds 1987) exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn. (vandaar dat zowel het AH als het Tivall Logo op de verpakkingen staan). Hiermee was Tivall een van de eerste en nog steeds een van de vooraanstaande productontwikkelaars op het gebied van vleesvervangers. De producten zijn niet alleen snel klaar, ze bevatten ook belangrijke voedingswaarden zoals mineralen en vitaminen. Aan alle producten wordt ijzer en vitamine B12 toegevoegd. Bovendien bevatten de producten geen kunstmatige smaak- en geurstoffen. Ook heeft Tivall vegetarisch broodbeleg en burgers met lekker veel groenten. Vivera ontwikkelt momenteel een nieuwe lijn producten gebaseerd op de lupineboon. Het merk is in vele supermarkten verkrijgbaar. De vleesvervangers worden geproduceerd van sojamelk en sommige producten zijn zelfs compleet zonder dierlijke bestandsdelen (ook geschikt voor veganisten dus!). Ook heeft het enkele geheel biologische producten in het assortiment. Ook Vivera heeft vleesvervangers voor op brood, zoals filet american en ham.

Panir is een top product uit de Indiase vegetarische keuken. Het is een oeroude kaassoort. De ingrediënten zijn uitsluitend biologische volle melk en citroenzuur. Nu volgens Indiaas recept in Nederland geproduceerd.

Goodbite is een merk wat ontstaan is uit samenwerking met C1000, het bestaat sinds 2002. De producten zijn onder andere samengesteld uit tarwe, soja en erwten. Het uitgebreide assortiment gaat van tofu tot snacks tot BBQ producten. De producten zijn allemaal voorgegaard, sommige hoeven zelfs niet meer gebakken te worden, maar dit kan natuurlijk wel. Verder zijn ze cholesterolvrij, veelzijdig inzetbaar, relatief lang houdbaar en bevatten relatief weinig verzadigde vetten. Ook is er extra ijzer en b12 aan toegevoegd.
Zoals je al merkt zijn aan alle vegetarische vleesvervangers extra vitamines en ijzer toegevoegd, zodat je dit niet hoeft te missen. De soja voor alle producten wordt milieuvriendelijk geteeld en draagt hierdoor niet bij aan de verwoesting van het regenwoud. Ook wordt de soja niet genetisch gemanipuleerd. Wel bevatten sommige producten de nodige E-nummers, maar er wordt gewerkt aan volledig natuurlijke alternatieven.

Voedingsboxen
Een ander wel heel makkelijk alternatief zijn de boxen met vegetarische voeding van Streekbox, HelloFresh en RuudMaaz. Je bestelt of neemt een abonnement en dan worden ze thuisbezorgd.., wat een gemak! Probeer ze maar  eens uit.

Recepten
Ook staan er vele recepten online waaruit je inspiratie kan halen voor je eigen vegetarische maaltijd. Hiernaast zijn er ook verschillende boeken beschikbaar, zoals Kyra’s Kitchen, Puur Plantaardig, De Dunne en Dikke Vegetariër en het Kookboek van de Vegetarische Slager. Koken met kinderen kan met de kleine Vegetariër. En ook als je niet meedoet met de VeggieChallenge kan je natuurlijk wel gebruik maken van de heerlijke recepten die ze aanbieden. Wat dacht je van Avocadosoep, Couscouspap met banaan of appelkruimelmuffins? Heerlijk toch! Er zijn dus genoeg alternatieven beschikbaar voor vlees. Veel mensen proeven het verschil ook niet tussen gehakt of vegetarisch gehakt door de pasta. En als je er zelf niet uitkomt, kan je altijd een van de vele beschikbare recepten gebruiken of advies vragen bij bijvoorbeeld de medewerkers van de Veggie Challenge.

www.ruudmaaz.nl
www.hellofresh.nl
www.streekbox.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.