Kombucha en Kefir, gezonde dranken om zelf te maken

Banner Kombucha en Kefir

Kombucha en kefir, twee dranken waarvan je wellicht al eens hebt gehoord. Ze worden gemaakt door middel van een fermentatieproces en zijn gezond. In veel landen worden ze dan ook al sinds jaar en dag gedronken. En hoewel in Nederland nog relatief onbekend, zijn kombucha en kefir ook hier steeds populairder.

Kombucha maken, hoe doe je dat?

Kombucha is een gezonde vegan frisdrank, biologisch en vol verschillende waardevolle vitamines. Kombucha maken is helemaal niet moeilijk. De drank ontstaat uit een fermentatieproces. Om dat proces in gang te zetten, zijn enkele ingrediënten noodzakelijk: thee, suiker en de kombucha zwam.

Wat is een SCOBY Kombucha zwam?

In het Engels wordt dit vlies, wat we de kombucha zwam noemen, afgekort met de naam SCOBY, wat staat voor Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Die Engelse naam geeft inzicht: kombucha wordt gemaakt met behulp van een zwam die bestaat uit levende bacteriën en gisten (yeast). Als kombucha wordt gemaakt, brengen die bacteriën en gisten het fermentatieproces in gang. Dat doen ze zodra de kombucha SCOBY met thee, water en suiker in aanraking komt. Na een proces van enkele weken heb je dan de biologische frisdrank. Die kun je vervolgens naar wens op smaak brengen.

Bepaal je eigen smaak kombucha

Smaak is iets unieks, voor ieder persoon anders. Wat de een lekker vindt, krijgt de ander niet weg. Mooi is het dan dat kombucha relatief eenvoudig zelf te maken is. In tien tot veertien dagen tijd maak je de biologische frisdrank met jouw favoriete smaak, in de sterkte die jij het lekkerst vindt. Daarvoor heb je niets meer dan een kombucha starterspakket nodig. Heb je de smaak te pakken, dan kun je jouw kombucha verfijnen. Jij bent de baas over je eigen drank. Voeg na de eerste fermentatie naar wens fruit, vruchtensap en verse kruiden toe om tot jouw ultieme smaak te komen. Daarna laat je de kombucha nog enkele dagen extra fermenteren. Bij Mani Vivendi vind je starterspakketten om zelf kombucha te maken, maar ook kant-en-klare kombucha met smaken als rooibos of groene thee.

Kefir, drank uit de Kaukasus

Net als kombucha is in andere delen van de wereld kefir al langer een bekende drank. Kefir vindt zijn oorsprong naar alle waarschijnlijkheid in de Kaukasus, Rusland. Vanuit daar is de drank overgewaaid naar andere landen in de wereld. Nederland volgt nu eveneens.

Kefir is er in twee varianten: melkkefir en waterkefir. Beide dranken worden gemaakt met kefirkorrels. Deze korrels bevatten een groep bacteriën en schimmels die de drank helpen het fermentatieproces in gang te zetten. Tijdens dit proces worden suikers omgezet in gezonde zuren. Het resultaat van het fermentatieproces is een biologische drank, rijk aan gezonde vitaminen die een positieve werking kunnen hebben op je maag en darmen. Kefir is daarbij een rijke bron aan probiotica en mineralen.

Zelf kefir maken, zo gedaan!

Net als kombucha is ook kefir redelijk eenvoudig zelf te maken. Dit geldt voor zowel waterkefir als melkkefir. Omdat de drank eveneens is gebaseerd op een fermentatieproces, lijkt het maakproces van kefir en kombucha op elkaar. Kefir maken gaat echter veel sneller. Tijdens het fermentatieproces lossen de suikers die je aan je drank toevoegt op. In tegenstelling tot de langere duur van het maken van kombucha, duurt dit bij het maken van waterkefir slechts 24 tot 48 uur. Is de suiker dan toch nog niet voldoende opgelost? Geen nood! Je laat je zelfgemaakte waterkefir dan gewoon wat langer staan.

Een eigen smaak is goud waard

Of je voorkeur nu uitgaat naar het drinken van kombucha of kefir, beide dranken hebben een groot voordeel: met een relatief eenvoudig maakproces bieden ze je de mogelijkheid ze zelf op de gewenste smaak te brengen. Mani Vivendi biedt je alle producten om een keer te proberen of het maken van kefir of kombucha iets voor je is, of om jouw eigen dranken verder te verfijnen. Zo weet je zeker dat jij straks drinkt wat je ècht lekker vindt. Proost!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.