Meimaand = Coeliakiemaand

Je kunt er zelf voor kiezen glutenvrij te gaan eten, maar dat geldt niet voor iedereen. Mensen die lijden aan de ziekte coeliakie hebben geen keuze en die MOETEN glutenvrij eten. De rest van hun leven. Ieder jaar in de maand mei schenken we hier extra aandacht aan: Meimaand = Coeliakiemaand.

Coeliakie

Coeliakie is een darmziekte. De ziekte bestaat uit een aantasting van het darmslijmvlies en een darmvlokatrofie, waardoor de spijsvertering en de opname van voedingstoffen verstoord raakt.

Coeliakie wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor gluten. Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut en daardoor ook in alle producten die van deze grondstoffen worden gemaakt of ermee in aanraking zijn gekomen. Hoe langer de ziekte onbehandeld blijft, hoe uitgebreider de beschadiging van de dunne darm en des te ernstiger zijn de verterings- en opnamestoornissen.

Diagnose is lastig, De één heeft nauwelijks klachten, de ander juist heel veel. Daarom is het ook lastig voor medici coeliakie te herkennen. Klachten die kunnen wijzen op coeliakie zijn:

·         Buikpijn

·         Obstipatie

·         Depressiviteit

·         Overgeven

·         Gewichtsafname

·         Lusteloosheid en gauw moe

·         Gistingsdiarree

·         Slapeloosheid

·         Groeistoornissen

·         Vetdiarree

·         Humeurig

·         IJzertekort

 

Als de arts een vermoeden heeft van coeliakie zal worden gestart met een bloedonderzoek.
Indien in het bloed antistoffen worden aangetroffen zal een dunne darmbiopsie worden uitgevoerd. Dit is een kleine (maar nare) ingreep waarbij men de binnenwand van uw dunne darm onderzoekt. Men neemt kleine stukjes weefsel weg en neemt enige foto’s. Naar aanleiding van dit onderzoek wordt door de behandelend arts (kinderarts of MDL-specialist) vastgesteld of u gediagnostiseerd bent als coeliakiepatiënt.

Glutenvrij eten? Bezint eer ge begint!!

Zonder enige voedingskundige achtergrond starten met een glutenvrij dieet resulteert vaak in een eenzijdig voedingspatroon en is alles behalve gezond!! Realiseer u zich dat glutenvrij eten niet slank maakt!

Voor advies raadpleeg onze website: www.ruttmans.nl/Coeliakie of kom naar onze winkel in Assen. Wij helpen u graag met onze door studie opgedane kennis en inmiddels bijna 20 jaar lange glutenvrije praktijkervaring.

Let op:

  • Indien u voor uzelf al conclusies hebt getrokken en daarom uit uzelf al bent gestart met een glutenvrij dieet is het mogelijk dat in uw bloed geen antistoffen meer worden aangetoond. Er zal dan vaak geen verder onderzoek meer plaats vinden.
  • Veel coeliakiepatiënten worden op latere leeftijd gediagnostiseerd met Diabetes II, een gevolg van het volgen van een glutenvrij dieet!

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.