Simpel gesteld is de wereld van vandaag een directe afspiegeling van onze verbinding met en kennis van de natuur. Dat maakt de enorme draai die we moeten maken om biodiversiteitsteruggang te keren en klimaatverandering te verminderen een ingewikkelde exercitie, omdat de meesten van ons opgevoed zijn in een eenzijdig op materiële groei gerichte wereld.
Met deze rooftocht naar voortdurende groei en overheersing van de natuur halen we letterlijk ‘het leven’ uit onze bodems, uit ons landschap en bedreigen daarmee ook onszelf.
De oplossing ligt voor de hand en zit in de omkering. Recente onderzoeksrapporten geven aan dat de afname van insecten weliswaar dramatisch is, maar ook opmerkelijk omkeerbaar.
De dominantie van ons vooral op materiele groei gerichte wereldbeeld zorgt ervoor dat we voor onze milieuproblemen echter vooral technische oplossingen voor ons zien. Maar zonder kennis van natuur en ecologie is techniek – op zichzelf neutraal – meestal niet de oplossing.
Waarom bijvoorbeeld genetisch manipulatie? Omdat boeren -aangemoedigd door toeleverende bedrijven die hier hun verdienmodel op baseren -op dezelfde akkers, dezelfde producten willen kunnen telen, terwijl de natuur tegenstribbelt met ziekten en plagen. Hierdoor worden ze telkens afhankelijker van leveranciers van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en gemanipuleerd zaadgoed. Juist door dit beheersingsmodel verliezen we onze creativiteit om te kijken naar wat de aarde werkelijk van ons vraagt. Misschien andere gewassen? Andere omgang met de bodem en de biodiversiteit rond de akkers? Maar dit vraagt ook betrokkenheid van burgers/consumenten.
Hoe zorgen we dat boeren en burgers weer verbonden raken met de natuur?
We worden allemaal geboren met een potentiële verwondering voor het leven. Nu zien we gelukkig dat bijvoorbeeld kinderen door de aanstekelijke verhalen van Freek Vonk weer biologie willen gaan studeren.
Laten we met onze jeugd tegels lichten in onze achtertuinen en kijken wat daaronder leeft. Dat gaat onze kinderen echt meer brengen dan agressieve games spelen als tijdverdrijf. Het afgesneden zijn, het niet onderdeel voelen als mens van de natuur is de grootste sta in de weg voor de oplossing van onze milieuvraagstukken. De biodynamische boeren die maar liefst 10% van hun bedrijven inruimen voor biodiversiteit geven het goede voorbeeld.
Bert van Ruitenbeek,
directeur van het keurmerk Demeter voor biodynamische landbouw en voeding
www.stichtingdemeter.nl
Vanaf 18 maart organiseert Demeter samen met ca 150 samenwerkende biologische speciaalzaken een winkelsafari tijdens de Demeter-weken waar kinderen met hun ouders, opa en oma of andere begeleiders op zoek kunnen naar wilde dieren die belangrijk zijn voor het ecologische evenwicht op onze biodynamische bedrijven. Een leuke speurtocht waar kinderen sowieso na afloop een mooie kleurplaat meekrijgen en ook nog kans maken op een safari rugzak vol Demeter producten. In deze periode zijn er ook tal van acties met Demeter producten.