Tekst: Gert Schuitemaker, Orthomoleculair apotheker
Schoonheid zit in een crèmetje? Toegegeven: een crème kan veel doen voor je uiterlijk. Maar échte schoonheid komt van binnenuit. Daarom schreef ik mijn boek “Recept voor anti-aging”, dat gaat over voeding en voedingssupplementen.
Binnen de beautybranche is ‘schoonheid van binnenuit’ een gevleugelde, maar wat afgetrapte term. Met de komst van voedingssupplementen, als aanvulling op gezonde voeding, heeft dit een extra dimensie gekregen. En hierover gaat mijn nieuwe boek: over gezond eten en slim aanvullen. Wie streeft naar een gave huid, gezonde haren en mooie nagels doet er namelijk verstandig aan gezonde voeding aan te vullen met voedingssupplementen.
Wist je dat huid, haren en nagels pas als laatste aan de beurt zijn waar het gaat om de voorziening van vitaminen en mineralen? Dus pas na de vitale organen als hart, nieren en hersenen, en ook alle andere weefsels? Pas als die verzadigd zijn, komt de ‘lichaamsbekleding’ aan de beurt. Dat is de reden waarom eventuele voedingstekorten vaak het eerst waar te nemen zijn in de huid.
Dit sluit aan bij het ervaringsfeit dat de eerste verschijnselen van gebreksziekten vaak alle mogelijke huidverschijnselen zijn, zoals een droge of schilferige huid, een rode huid enzovoort. Hetzelfde geldt voor nagels en haar. In ziekenhuizen wordt bij het opsporen van ondervoede patiënten onder meer gelet op de toestand van de huid. Als een tekort aan voedingsstoffen zich uit in bijvoorbeeld een zeer droge huid, mag je ervan uitgaan dat elders in het lichaam die tekorten zich ook doen gelden. Met andere woorden: aan onze buitenzijde is te zien wat we van binnen tekortkomen.
Ons uiterlijk verraadt daarom meer over onze voedingstoestand dan vaak gedacht. Zo kunnen ontstoken oogleden duiden op een tekort aan vitamine A. Kloofjes aan de mondhoeken, mee-eters, een opgezette tong en een rode schilferende huid bij ogen, neus en oren kunnen een signaal zijn van vitamine B2-gebrek. Ontstoken en ingescheurde mondhoeken kunnen wijzen op een foliumzuurtekort. Zinktekort kan zich uiten in witte vlekjes op de nagels, maar bijvoorbeeld ook in alopecia (kaalheid door haaruitval) en eczeem.
Dit brengt me op het punt dat gebruik van voedingssupplementen gepaard kan gaan met gunstige neveneffecten. De beschreven ‘voorkeursbehandeling’ binnen het menselijk lichaam heeft immers een logische consequentie: wanneer voedingssupplementen worden geslikt om de conditie van huid/haren/nagels te verbeteren, zullen daar mogelijk eerst andere orgaansystemen van profiteren. Slik je bijvoorbeeld de ‘age-essential’ N-acetyl-D-glucosamine om het bindweefsel in de huid te ondersteunen? Dan zal het bindweefsel in de darmwand en de gewrichten hiervan al eerder profiteren.
In mijn boek “Recept voor anti-aging” volg ik overigens de drie stappen van mijn ‘Step-up-Schema’. De eerste stap is een gezonde en gevarieerde voeding. Mediterrane voeding is in dit opzicht een bijzonder goede start. Wil je deze voeding aanvullen? Kies dan voor de basissuppletie, ofwel stap 2 van mijn Step-up-Schema. Velen zijn hier wellicht al mee bekend van mijn eerdere boeken. Deze basissuppletie begint met een dagelijkse multi, aangevuld met nog een aantal voedingsstoffen die elk ook weer een specifieke werking hebben op onze ‘buitenkant’ zoals vitamine C en omega-3.
Deze eerste twee stappen zijn de belangrijkste. Door goed te eten en de basissuppletie te nemen, leg je de basis voor schoonheid van binnenuit. Maar je kunt een extra stap zetten, in bijzondere omstandigheden. Een omstandigheid waarmee iedereen op den duur te maken krijgt is … veroudering. Absoluut reden om de suppletie bij te stellen. Dan komen de zogeheten ‘age-essentials’ in beeld, ofwel voedingsstoffen die noodzakelijk worden, domweg omdat het lichaam veroudert. Ze worden een voor een in het boek besproken.
Voor meer informatie: www.beautyboek.nl