5 handige tips om je voedselafdruk zo klein mogelijk te maken

sukrin

Wist je dat zo’n 20 tot 35% van de milieubelasting en de uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt wordt door de voedingsmiddelenindustrie? Als er iets is waarmee je zelf een bijdrage kunt leveren aan een groenere aarde, is het dus door bewuster te gaan eten. Een mooie bijkomstigheid is dat het niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor jezelf.

Deze vier tips maken je bewuster.

1. Eet 1 keer per week geen vlees
In Nederland wordt 9% van het broeikaseffect veroorzaakt door veehouderij. Wereldwijd is dat zelfs 18%. De meest voor de hand liggende manier om het broeikaseffect te verkleinen, is dus door minder vlees te eten. Echte vleesliefhebbers hoeven zich geen zorgen te maken. Als je al één keer per week geen vlees meer eet, bespaar jijzelf al zo’n 7% op het broeikaseffect.

2. Ga voor minder zuivel
De helft van de broeikasgasemissies voor voedsel in Nederland wordt veroorzaakt door vlees en zuivel. Naast minder vlees eten, speelt ook het minder eten van zuivel dus een grote rol. Vervang de kaas en boter op je cracker bijvoorbeeld door avocado of drink water met citroen in plaats van melk. Misschien moet je jouw eetpatroon flink aanpassen, maar het is het waard. Naast het feit dat het beter is voor het milieu, kan het niet meer eten van zuivel ook zorgen voor minder puistjes en kan je spijsvertering verbeteren.

3. Eet minder suiker
Minder producten met suiker eten zorgt voor een minder grote aanslag op het milieu. Hoewel de suikerbietenteelt relatief weinig milieubelasting oplevert in vergelijking met andere producten, kost het verwerken ervan wel veel energie. Daarnaast bevat suiker ook nog eens weinig tot geen voedingsstoffen. Om liever te zijn voor de aarde en voor jezelf, kun je beter minder suiker eten door minder te snoepen of bijvoorbeeld suikervervangende producten als Sukrin te nemen.

4. Gooi minder weg
Een voor de hand liggende reden, maar te belangrijk om hem niet in dit rijtje op te nemen. In Nederlandse huishoudens wordt zo’n 13% van het eten weggegooid. Dat komt voornamelijk doordat we te groot inkopen waardoor veel producten over de datum gaan, maar ook doordat we teveel koken. Vermijd een deel van het probleem door bijvoorbeeld in het begin van de week een lijstje te maken met maaltijden die je gaat koken. Door bepaalde maaltijden te plannen weet je hoeveel je nodig hebt, en kun je aan het eind van de week alle overige groenten bijvoorbeeld samendoen in een omelet of ovenschotel.

Hoe milieubewust ben jij? Houdt jij zoveel mogelijk rekening met het milieu bij het boodschappen doen, of denk je dat jouw voedselafdruk nog iets kleiner kan?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.