Suiker vervangers: hoe zit het nou precies?

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de negatieve effecten van een teveel aan suiker. Daarom wordt steeds vaker gekozen voor een product dat minder suiker bevat. Grote kans dat er aan dit product een suikervervanger is toegevoegd om toch een zoete smaak te geven. Maar is het eigenlijk wel verstandig om als consument te kiezen voor producten met suikervervangers?

De waarheid over zoetstoffen

Veel fabrikanten gebruiken zoetstoffen om suiker in producten als frisdrank en vruchtenyoghurt te vervangen. Zoetstoffen geven net als suiker een zoete smaak, maar bevatten minder tot geen calorieën.

We maken onderscheid tussen intensieve en extensieve zoetstoffen. Intensieve zoetstoffen zijn veel zoeter dan suiker, maar leveren geen of nauwelijks energie (kilocalorieën/kcal). . Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn acesulfaam-K, cyclamaat en aspartaam. Je vindt ze vaak in light-producten zoals light-frisdrank.

Extensieve zoetstoffen, ook wel polyolen, zijn ietsje zoeter dan suiker. Ze bevatten minstens de helft minder kilocalorieën dan suiker. Bekende voorbeelden zijn xylitol en sorbitol. Deze type zoetstoffen zijn vaak te vinden in snoep, drop en kauwgom.

E-nummers en veiligheid

Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen. Deze zijn door de European Food and Safety Authority (EFSA) voorzien van een E-nummer. Dit betekent dat ze goed zijn zorgvuldig gecontroleerd en dat het gebruik ervan veilig is, mits je er niet te veel van binnenkrijgt.
Voor alle E-nummers zijn regels gemaakt over hoeveel ervan in een product aanwezig mogen zijn. Hierbij wordt rekening gehouden met alle andere producten die je eet en drinkt per dag.

Toch is er al geruime tijd veel discussie over de veiligheid van zoetstoffen. Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar hoe zoetstoffen werken in ons lichaam. Bijvoorbeeld of ze invloed hebben op de darmbacteriën. We weten dus nog niet alles.

Hoe zit het dan met natuurlijke suikers?

Naast zoetstoffen worden natuurlijke suikers vaak gebruikt als suikervervanger. Vooral honing, ahornsiroop, palmsuiker en kokosbloesemsuiker zijn de laatste jaren erg populair bij zowel consument als fabrikant. Er wordt namelijk beweerd dat deze vervangers meer vitaminen en mineralen bevatten dan geraffineerde suiker.

Onderzoek toont echter aan dat de hoeveelheid ‘gezonde’ stoffen in bijvoorbeeld palmsuiker en honing te verwaarlozen zijn. Bovendien maakt ons lichaam geen verschil tussen tafelsuiker en natuurlijke suikers.

Stevia

Stevia wordt ook wel een ‘natuurlijke zoetstof’ genoemd en zou daardoor gezonder zijn, maar ook bij deze stof gaat een bewerking vooraf. Het is afkomstig uit het extract van de bladeren van de steviaplant, omdat het gebruik van de hele plant verboden is in de EU. De bladeren worden gemalen, geweekt en vervolgens gedroogd tot er stevia overblijft.

Conclusie

Zoetstoffen kun je zien als een suikervervanger, maar ze houden wel het verlangen naar zoete voeding in stand. Het beste is om er niet te veel van te consumeren. Natuurlijke suikers [in fruit bijv.] hebben hetzelfde effect op ons lichaam als andere suikers. Dus deze zijn ongeschikt als suikervervanger.

Het beste is om te wennen aan een minder zoete smaak, zonder dat daar zoetstoffen of natuurlijke suikers voor nodig zijn.

 

Kim Brouwers,
Specialist kennis en innovatie bij het Diabetes Fonds
www.diabetesfonds.nl

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.