De heropkomst van de aardappel
Soms lijkt het alsof we alleen gezond kunnen leven als we ons aan allerlei ingewikkelde regeltjes houden en onuitspreekbare granen of poedertjes eten die door sommigen Super Foods worden genoemd. Maar is dat echt zo?
Gezond eten hoeft niet pretentieus te zijn, kan goedkoop en is niet ingewikkeld. Neem iets simpels als de aardappel. Jarenlang werkte ik als chef in verschillende Amsterdamse restaurants. Aardappelen kwamen in allerlei kleuren en maten de keuken binnen. Grote zakken Hollandse piepers voor friet, papieren zakken vol smakelijke biologische aardappelen met de aarde er nog aan en kleine houten kistjes met delicate Franse aardappeltjes.
De aardappel
Veel mensen kennen de aardappel hoogstens in de varianten vastkokend of kruimig. Bij koks staat de aardappel bekend om zijn veelzijdigheid. De ene aardappel is perfect voor een mooie puree, de ander is vettig en zoet en eet je het liefst zo. Al die verschillende aardappelen zijn het werk van een samenspel tussen mens en natuur en vergden jaren lange ontwikkeling van kennis en veredeling. De eerste aardappelen kwamen uit Zuid Amerika en waren kleine knoestige knolletjes die bitter waren en weinig lijken op de pieper zoals we die vandaag kennen. De ons bekende aardappel maakte een moeizame start in Europa.Wellicht dat dit te maken had met het feit dat de aardappel uit de familie van de giftige nachtschade stamt.
De geschiedenis
Maar door onder andere inspanningen van Antoine-Augustine Parmentier is het nu over de hele wereld een populair product. Parmentier was een Franse officier en apotheker die tijdens de zevenjarige oorlog (1756 – 1763) in Hamburg gevangen werd gezet. Wekenlang kregen zijn mannen enkel piepers te eten. Tot zijn grote verbazing toonden zij geen kenmerk van ondervoeding. Na zijn vrijlating stortte Parmentier zich op de promotie van de wonderknol. Om de aardappel onder de boerenbevolking populair te maken kwam Parmentier met een list. Hij liet de aardappelvelden buiten Parijs bewaken door manschappen van de koning. De bevolking die tot dan toe niks moest hebben van de aardappel begon te vermoeden dat er iets magisch onder de bewaakte gronden moest liggen. De arme bevolking jatte massaal aardappelen onder de neus van de onoplettende beveiligers. De aardappel begon aan een opmars en is inmiddels al honderden jaren superfoodzaam.
Daarom werken we vanuit Food Cabinet samen met de Nederlandse aardappeltelers aan het opnieuw op de kaart zetten van de aardappel.
Power to the Pieper!
Samuel Levie, Food Cabinet
PS: bekijk nog even ons filmpje 🙂