Een blog door Lindy Bontenbal
Het einde van de zomer is in zicht en de eerste kastanjes vallen weer van de bomen. We gaan het seizoen tegemoet waarin de meeste van ons meer tijd binnen door zullen brengen. Voor mij het moment van het jaar om mijn huis weer ‘herfstproof’ te maken!
Daar horen vele kopjes thee ook bij. Niets zo gezellig als even bijkomen met een tijdschrift een een heerlijk kopje thee terwijl de eerste herfstregens mijn ramen wassen. Natuurlijk mag biologische chocolade niet ontbreken bij mijn kopjes kruidenthee.
Theezakken
Eigenlijk ben ik al een paar maanden terug begonnen met het aanleggen van een eigen theevoorraad- door zelf citroenmelisse te zaaien. De citroenmelisse plant in deze test is van het merk Baza / Kaldi en groeit in een leuke juten zak. Dat is meteen ook weer goed voor de plant omdat het materiaal ademt. Bovendien is de zak gemaakt van gerecyceled materiaal en op fair trade wijze gemaakt in India. De zakjes zijn gevuld met speciale kweekaarde, voorzien van goede voedingsstoffen. Dat is fijn, want omdat ik zelf ook een moestuintje heb, weet ik dat gezonde en vruchtbare aarde een groot verschil maakt. Nog even terugkomend op de juten zakken: Na de theeoogst in India worden de zakken vaak weggegooid maar op deze manier krijgen ze dus een nieuwe bestemming. Ook is het materiaal waterdicht. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over lekkages op de vensterbank bij het watergeven.Lekker gezond
De naam citroenmelisse komt van het Oudgriekse woord ‘honingbij’. Het klopt dan ook dat de plant bijen aantrekt. Je kunt citroenmelisse overigens ook bij het koken gebruiken, bijvoorbeeld bij vis of in sauzen. Daarnaast zouden de blaadjes ook helpen tegen stress en slapeloosheid. Altijd handig als je op het punt staat om aan iets nieuws te beginnen, zoals in mijn leven momenteel het geval is.
Geduld is niet altijd mijn sterkste punt . Het duurde een aantal maanden, langer dan op de verpakking stond aangegeven, voordat de takjes groot genoeg waren om er thee van te kunnen maken. Het is aan te raden de plant op de vensterbank te zetten zodat deze lekker veel zonlicht kan absorberen. Met de mooie toegift van heerlijk nazomerweer de afgelopen weken, heb ik mijn citroenmelisse ook nog even in de achtertuin gezet. Even een extra ‘zonlichtboost’. Vandaag was de grote dag waarop ik mijn (met veel zorg en liefde gekweekte) citroenmelisse voor het eerst geplukt heb en een heerlijk kopje thee gedronken heb. Het blijkt een lekker frisse thee met vleugjes citroen, mint en anijsaroma te zijn. Je kunt er eventueel nog een druppeltjes biologisch honing of agavesiroop in doen.
De citroenmelisse plant van Baza draagt het Europese keurmerk voor biologische landbouw. Naast citroenmelisse heeft Baza in dezelfde serie ook munt, kamille, tijm en lavendel. Een heerlijke manier om met verschillende kruiden te experimenteren of bijvoorbeeld je eigen theemelange samen te stellen door kruiden te mixen.
Testoordeel: Een leuk concept, het ( Kaldi thee) pakket is ook heel geschikt om cadeau te geven. Het duurde langer dan op de verpakking stond aangegeven voordat de eerste scheuten zichtbaar werden. Zolang de plant veel zonlicht krijgt, groeit hij goed. Door de zak in de tuin te zetten lijkt de plant sneller te groeien dan op de vensterbank. De thee smaakt heerlijk, is gezond en zodra je heet water op de blaadjes giet, komt er een heerlijk aroma vanaf. Bovendien is dit leuke Baza product een mooie manier om een fair trade steentje bij te dragen.
Zelf ook een theeplantage? www.baza.nl/www.kaldi.nl
Bekijk ook:
De Kerst aanbieding bij Landal GreenParks