Veel misverstanden over plantaardige vleesvervangers


Plantaardige vervangers van vlees zijn voedingskundig een volwaardig alternatief voor vlees..
 

Toch denken nog veel mensen dat dit niet zo is, zo blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal uitgevoerd onder ruim 1000 huishoudens door onderzoeksbureau GfK. Consumenten die minder vlees eten, kiezen vooral voor dierlijke vleesvervangers, zoals vis, eieren en kaas. Plantaardige alternatieven als peulvruchten, noten en groenteburger zijn beter voor het milieu en bevatten voldoende belangrijke voedingsstoffen.

Bij consumenten die regelmatig een vleesloze maaltijd eten zijn dierlijke vleesvervangers favoriet, namelijk vis (62%), eieren (43%) en kaas (28%). Consumenten kiezen minder vaak voor de meest milieuvriendelijke
alternatieven: plantaardige eiwitrijke producten als kant-en-klare vleesvervangers (21%), peulvruchten(14%), en noten(10%). Bijna de helft van de mensen eet elke dag vlees bij de warme maaltijd.

milieu centraal vlees vleesvervangers

Genoeg voedingsstoffen

Mensen die altijd vlees eten, denken zonder vlees niet voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Van de mensen die wel af en toe vlees vervangen denkt een aanzienlijk aantal dat plantaardige alternatieven voor
vlees niet volwaardig zijn. Een gevarieerd menu levert echter ook zonder vlees meer dan genoeg eiwitten en voedingsstoffen. Wat eiwitten betreft krijgen de meeste mensen in Nederland zelfs meer binnen dan ze nodig hebben.

Plantaardig is milieuvriendelijker
De milieubelasting van vlees is groot. Voor de productie van één kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig product (veevoer) nodig. Daarom vraagt vleesproductie meer landbouwgrond en energie dan de productie van plantaardig voedsel. Kippen- en varkensvlees en dierlijke vleesvervangers zoals eieren en kaas veroorzaken gemiddeld tweeënhalf keer zoveel broeikasgas als plantaardige vleesvervangers. Vlees van vleesrunderen en
schapen veroorzaakt zelfs zestien keer zoveel broeikasgassen als plantaardige kant-en-klare vleesvervangers. Dat komt doordat herkauwers methaan produceren bij de vertering van hun voer. Dit is een zeer sterk broeikasgas.

Lekkere recepten

Van de consumenten die altijd vlees eten, heeft zo’n zeventig procent nog nooit overwogen minder vlees te gaan eten. Zij denken dat een maaltijd zonder vlees niet compleet is en vinden een vleesloze maaltijd niet lekker.
Van de mensen die wel overwegen om minder vlees te eten, zegt ruim veertig procent vaker te willen kiezen voor eiwitrijke plantaardige vleesvervangers als ze hiervoor lekkere en gezonde recepten krijgen. Om misverstanden over plantaardige vleesvervangers weg te nemen, biedt Milieu Centraal op haar website meer informatie over vlees en vleesvervangers. Ook staan er tips voor lekker recepten. Kijk op www.milieucentraal.nl/vlees-en-vleesvervangers.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.