Voorkom voedselverspilling

Kook slim en voorkom voedselverspilling

infovisuall-voedselversp-rijst-pasta-brood-1000x3750

Klik voor leesbare versie…

Consumenten gooien bijna vijftig kilo goed voedsel per persoon per jaar weg. Dat is zo’n 150 euro. Dat is zonde van het geld en het milieu. U kunt zelf veel doen om voedselverspilling te voorkomen.

Maak voor het boodschappen doen een boodschappenlijstje. Plan wat u de komende dagen wilt eten en check wat er nog in de koelkast en voorraadkast ligt. Mensen die geen boodschappenlijstje maken, blijken veertig procent meer eten weg te gooien dan gemiddeld. En laat u niet te snel verleiden tot aanbiedingen en grote voordeelverpakkingen. Bedenk of u het product op tijd opmaakt. Als u straks een deel moet weggooien, bent u uiteindelijk toch duurder uit.

Recepten voor restjes
Bijna een vijfde van het voedsel dat consumenten thuis weggooien, bestaat uit maaltijdresten. Precies zoveel koken als je nodig hebt, is niet altijd makkelijk. Als u met een kopje, maatbeker of weegschaal de juiste porties van rijst en pasta afmeet, blijft er minder over na de maaltijd. Houdt u toch maaltijdrestjes over, gebruik ze dan later bij een lunch, als (bij)gerecht in een volgende maaltijd of als tussendoortje. Laat u inspireren met lekkere recepten voor maaltijdrestjes op milieucentraal.nl/recepten.

Goed bewaren
Producten gaan langer mee als u ze op de juiste manier bewaart. Zorg voor een overzichtelijke indeling van de voorraad- en koelkast, en leg kort houdbare producten vooraan. Dat voorkomt dat u ze vergeet. Stel de koelkasttemperatuur in op 4 graden. De producten zijn dan het langst houdbaar. Het is het koudst onderin de koelkast. Bewaar daar producten die snel bederven zoals vlees, vis en voorgesneden groenten. Sluit aangebroken verpakkingen goed af of gebruik een bewaarbakje, zo kan er geen lucht bij. Het product blijft langer lekker smaken en bederft minder snel.

De THT-datum
Gooi producten die over datum zijn niet automatisch weg. Bij producten met een THT-datum (ten minste houdbaar tot) zoals conserven, frisdranken en koekjes, is de kwaliteit tot ten minste deze datum gegarandeerd. Ook daarna is het product meestal nog goed te eten. Wel kunnen bijvoorbeeld kleur, geur, smaak en knapperigheid wat achteruitgaan, zodat ze niet meer helemaal aan de kwaliteitseisen van de fabrikant voldoen. Kijk, ruik en proef een beetje als u twijfelt of het product nog goed is. Kort houdbare producten met een TGT-datum (te gebruiken tot), zoals vlees en vis, kunt u na deze datum beter niet meer eten.

Meer informatie: milieucentraal.nl/voedselverspilling

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.