Laatst bijgewerkt op 17 juni 2014
Laatste update op 17 juni 2014
Zonnig smaakbommetje #22.
Als ik in Italië had gewoond, stond er nu waarschijnlijk een boze menigte met hooivorken en fakkels voor m’n deur. Vandaag verras ik jullie namelijk met een pizza zonder kaas… Het geheim zit ‘m in de smeuïge, kaliumrijke aubergine en het stevige vlees van de duurzame tonijn uit blik.
Auberginepizza met duurzame tonijn
Bereidingstijd: 60 minuten
Aantal personen: 2
Ingrediënten:
– 1 aubergine
– 1 rode ui
– 10 biologische kalamata olijven zonder pit (Albert Heijn)
– Biologische pastasaus met basilicum (Albert Heijn)
– Verse oregano
– 1 blikje duurzaam gevangen tonijn
– Bakpapier
Ingrediënten voor een zelfgemaakte pizzabodem:
In iedere supermarkt vind je tegenwoordig wel kant-en-klare pizzabodems. Toch maak ik ze liever zelf, omdat pizzabodems uit de koeling vaak allerlei onnodige toevoegingen bevatten en ze de smaakbeleving van de verse groenten en tonijn naar beneden halen. Wel scheelt het je minstens een half uur voorbereidingstijd. Kies je voor smaak in plaats van tijd, dan heb je het volgende nodig voor de zelfgemaakte bodem:
– 200 gram volkoren tarwe- of speltmeel
– 150 milliliter lauwwarm water
– 1 theelepel zeezout
– 1 theelepel rietsuiker of honing
– 2 theelepels wijnsteenzuurbakpoeder
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 240 graden. Meng het meel in een grote kom met het zout, de suiker of honing en het wijnsteenzuurbakpoeder. Ik gebruik dit laatste ingrediënt in plaats van gist, omdat dat de pizza gemakkelijker te verteren maakt. Hierdoor blijft je energielevel de gehele dag op pijl.
2. Maak een kuiltje in het meel en giet hier het lauwwarme water in.
3. Meng alles goed door elkaar met een lepel tot er een zacht deeg ontstaat.
4. Scheur een stuk bakpapier af en bestrooi deze met een laagje meel.
5. Rol hier het deeg op uit met een deegroller – of als je deze niet hebt met een fles wijn. Zorg wel dat deze leeg is voordat je gaat rollen; ik spreek uit ervaring.
6. Hoog de randjes van het deeg iets op; zo krijgt je pizza van die knapperige korstjes.
7. Zet de bodem 10 minuten in de oven.
8. Pel ondertussen de ui en snijd hem in dunne ringen.
9. Was de aubergine en snijd deze in dunne plakjes.
10. Snijd de olijven in de lengte of breedte – het is jouw dag, jij mag kiezen! – in vier stukjes.
11. Haal de pizzabodem uit de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden.
12. Besmeer de bodem met een royale laag pastasaus.
12. Beleg hem vervolgens met de plakjes aubergine en ui. Maal een flinke hoeveelheid zongedroogde tomaten kruidenmix over de groenten heen.
13. Vang de olijfolie uit het blikje tonijn op in een apart bekertje.
14. Verdeel de stukjes olijf en de tonijn over de pizza.
15. Giet tenslotte de olijfolie voorzichtig over de gehele pizza en breng op smaak met een snufje peper.
16. Zet de pizza nog 20 minuutjes terug in de oven.
17. Pluk ondertussen de blaadjes van de verse oregano.
18. Verdeel de blaadjes over de pizza een paar minuten voordat deze de oven uit mag. De blaadjes verbranden namelijk zeer snel. Als je ze een paar minuutjes in de oven meebakt, blijft de smaak goed behouden.
Enjoy en een zonnige groet,
Mariska Gunsing
Natural Food & Yoga Junkie
Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.
Lees ook:
> Wat eet Froukje Jansen vandaag?
> Wat eten we vandaag? Vijgen!