Wat eten we vandaag? Knolselderij!

Zonnig smaakbommetje #17.

Mijn opa verbouwde er een hele familie van in de tuin en m’n oma maakte er soep van tot het m’n vaders neus uitkwam. M’n jeugdliefde vergeleek ooit mijn hoofd met een van deze knollen. De grapjas. Niet zo gek dus dat ik tot op de dag van vandaag niet erg vrolijk werd van de geur van knolselderij. Het vroeg aardig wat moed het ‘ding’ in m’n winkelwagentje te leggen. Het mes erin en in de pan ermee (en dan heb ik het over de knol hè). Want om van een ‘min’ af te komen kun je hem het best in een ‘plus’ veranderen. Aldus Winnie de Poeh. En ik kan je vertellen, na deze soep zul je mij voortaan met een big smile en twee knolselderijen in m’n handen door de biosuper zien dartelen.

Knolselderij JA!

Knolselderijsoep met zoete aardappel en pesto

Bereidingstijd: 45 minuten
Aantal personen: 4

Ingrediënten:

Voor de soep:
– 1 middelgrote knolselderij (ongeveer 500 gram) met stengels
– Citroensap
– 1 ui
– 2 knoflookteentjes
– 2 eetlepels olijfolie
– 200 gram voorgekookte azuki bonen
– 2 zoete aardappels
– Halve theelepel zeezout

Voor de pestotopping:
– 1 teen knoflook
– 1 snufje zeezout
– Twee handen basilicumblaadjes
– 30 gram pijnboompitjes
– 50 milliliter olijfolie
– Peper

Bereiding:
1. Snijd de stengels van de knolselderij. Snijd twee stevige stengels fijn en houd wat blaadjes over voor de garnering.
2. Vul een pan met koud water en knijp hier wat citroensap in.
3. Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes. Doe de blokjes in de pan met citroensap, zodat ze niet verkleuren.

Het mes erin!

4. Pel en snijd de knoflook en ui fijn. Verhit de olijfolie in een wokpan. Bak de ui en knoflook gedurende tien minuten samen met de knolselderijstengels op laag vuur.

Knolserderijsoep

5. Giet de knolselderij af en bak ze vijf minuten met de knoflook, ui en stengels mee.
6. Voeg vervolgens de azuki bonen, een halve theelepel zout en 800 milliliter water toe. Laat het geheel een half uur op laag vuur koken tot de knolselderij goed zacht is.

Knolselderijsoep

7. Kook de zoete aardappels met schil en al in ruim water in 20 minuten gaar.
8. Maak ondertussen de pesto: Doe een geperst teentje knoflook, de basilicumblaadjes, pijnboompitjes, olijfolie, peper en zeezout in een kleine keukenmachine en mix alles tot een groen papje.

Zelfgemaakte pesto

9. Giet de zoete aardappels af en laat ze even afkoelen in koud water. Als het goed is kun je nu gemakkelijk de velletjes eraf pellen. Snijd ze vervolgens in blokjes en zet ze apart.

Zoete aardappel pellen

10. Giet het gehele knolselderijmengsel in een grote keukenmachine of blender en meng alles tot een gladde pap.
11. Giet de soep in een pan en voeg de blokjes zoete aardappel toe. Des gewenst kun je het geheel nog even goed opwarmen of het geheel wat vloeibaarder maken door kokend water en een beetje maizena toe te voegen.
12. Serveer de soep in diepe borden. Garneer ze met een eetlepel pesto en wat blaadjes van de knolselderijstengels.

Knolselderijsoep!

Tip uit de keuken van De Betere Wereld
Grote knolselderijen kunnen wel een kilo wegen. Dus als je na dit recept nog een stuk overhoudt, kun je er met een beetje fantasie nog een smakelijke selderiesalade van maken. Dit doe je door hem in plakjes te schillen met een kaasschaaf of dunschiller en er vervolgens sliertjes van te snijden. Blancheer deze 30 seconden in een grote hoeveelheid kokend water. Laat ze afkoelen en droog ze af. Breng ze vervolgens op smaak met een saus van citroensap, mosterd, olijfolie, geitenyoghurt, bieslook, kappertjes en eventueel een snufje zout.

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Yoga Junkie

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Lees ook:
> Wat eten we vandaag: Rucola!
> Wat eten we vandaag Appel!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.