Wat eten we vandaag? Munt!


Zonnig smaakbommetje #4.

Officieel mogen we het geen fruit of groente noemen, maar een zonnig smaakbommetje is munt zeker. Dit populaire kruid met zijn karakteristieke frisse geur en smaak kun je het best vers in een potje aarde kopen. Bij de gemiddelde supermarkt heb je tegenwoordig voor nog geen twee euro al een biologisch plantje. Vanaf april kun je deze met gemak in je achtertuin in een half beschaduwd tot zonnig stukje grond zetten. Van juni tot september groeit het zo hard dat je wel elke dag verse muntthee móét drinken. Bah, wat vervelend nou. Mooie bijkomstigheid is dat het kruid bekend staat om z’n zuiverende werking op het lichaam.

Wat eten we vandaag?

Speltmuntpannenkoekjes met zoete tahin
Als m’n oma vroeger spelt aan het malen was in zo’n ouderwets maalmolentje dacht ik: ‘Gekke oma’. Je kon er op wachten; vijftien jaar later ben ik zelf een speltaddict. Want dit oergraan [bron] is net zo sterk – en dus duurzaam – als munt. Het heeft minder bemesting nodig en is beter opgewassen tegen ziekten dan gewone tarwe. Daarbij wordt het gemakkelijker opgenomen door je lichaam, bevat het 10 tot 25 procent meer eiwitten en is het een ware vitamine B-knaller.
Met deze speltmuntpannenkoekjes heb je een goed vullende broodvervanger die met zowel zoet als hartig beleg de show steelt. Als wraps doen ze het trouwens ook super. Voor deze ene keer deel ik mijn grootste zoetekauwgeheim:

Tahin met appelstroop en ‘veel pit’
Bereidingstijd: 30 minuten (+ 30 minuten rust voor het meel)
Aantal personen: 3 – 2 pannenkoekjes per persoon

Ingrediënten:
– 200 gram volkoren speltmeel
– 125 ml lauwwarm water
– snufje zeezout
– 1 eetlepel olijfolie
– 3 eetlepels sesamzaadjes
– Bosje munt
– Tahin
– Appelstroop
– Zonnebloempitten
– Pompoenpitten

1. Houd een topje van een steeltje munt alvast apart voor de garnering. Pluk de blaadjes munt van de rest van de steeltjes en snijd deze zo klein mogelijk.

Wat eten we vandaag?

2. Meng het speltmeel in een grote kom met het lauwwarme water, een snufje zeezout, een eetlepel olijfolie, drie eetlepels sesamzaadjes en de fijngesneden munt. Kneed dit alles gedurende vijf minuten tot een dikke bol deeg. Leg een doek over de kom en laat het deeg een half uurtje rusten.

Wat eten we vandaag?

3. Verdeel de bal deeg in ongeveer zes kleine bolletjes. Bestrooi een grote snijplank met wat meel. Rol hierover de bolletjes een voor een uit tot pannenkoekjes. Als je geen deegroller hebt, werkt een lege fles wijn die de avond daarvoor nog vol was – oeps – ook prima.

Wat eten we vandaag?

4. Bak de pannenkoekjes vervolgens zonder olie in een pan met een aardige antiaanbaklaag aan beide kanten binnen twee minuten gaar.

Wat eten we vandaag?

5. Besmeer de pannenkoekjes met een dikke laag tahin. Dit is pasta van sesamzaadjes. Het lijkt op pindakaas, maar dan met een verfijnde sesamsmaak en een hoger gehalte aan goede vetten. Ga voor de grootste pot zonder zout. In de reguliere supermarkt zul je ze helaas niet vinden, maar zelfs in de kleinste natuurwinkeltjes vind je drie verschillende merken van hoge biologische kwaliteit. Je betaalt ongeveer vijf euro voor de grootste maat en daar doe je minstens een maand mee als je er elke dag van geniet. Dit is zo’n product – net als munt – dat je werkelijk overal voor kunt gebruiken; om je zelfgemaakte hummus power te geven of zelfs als haarmasker om je pluizenbolletje in bedwang te houden.

6. Smeer over de laag tahin een royale laag appelstroop. Bij de DekaMarkt heb ik tot nu toe de best betaalbare biologische appelstroop gevonden. Strooi hier naar smaak zonnebloempitten en pompoenpitten overheen.

Wat eten we vandaag?

7. Rol het pannenkoekje ten slotte op, snijd ‘m doormidden en garneer met het topje van een takje munt. Een onmisbare lekkernij voor vegetariërs en veganisten: het hoge gehalte aan onverzadigde vetten en eiwitten uit de spelt en tahin in combinatie met het ijzer uit de appelstroop maakt van dit rolletje een waardige vleesvervanger.

Tip uit de keuken van De Betere Wereld:
Bewaar versgeknipte munt losjes in een opgerolde schone, natte theedoek in de koelkast. Knoop er een plastic zakje omheen, zodat de theedoek goed vochtig blijft. Leg de munt nooit in of dichtbij de vriezer; daar worden de blaadjes snotterig van.

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Yoga Junkie

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Lees ook:
> Dag 3, raw-chocolate-kersentaart
> Dag 2, de rode biet

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.