Wat eten we vandaag? Snijbonen!

Zonnig smaakbommetje #20.

Snotneus, snoeshaan, snuifeekhoorn, snertvogel… Ik bespaar jullie de link, maar dit is een greep uit de honderden scheldwoorden (gerangschikt op alfabetische volgorde!), die de arme snijboon vergezellen wanneer je hem googlet. Dat gaan we snel voor hem rechtzetten in dit verrassingsrecept. Hij hoort namelijk thuis tussen de erwten, pinda’s, sojabonen en andere peulvruchten. En die bevatten me toch potverdorie een schat aan eiwitten en vitamine B. Een cadeautje voor vegetariërs, veganisten, flexitariërs… En vooruit, ook voor carnivoren.

Nasi met snijbonen en een verrassing

Nasi met snijbonen en paprikabloemen

Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 2

Ingrediënten:
– 1 rode paprika
– 2 biologische eieren
– 300 gram verse snijbonen
– 1 rode ui
– 1 witte ui
– 2 teentjes knoflook
– 150 gram pandanrijst
– 100 milliliter biologische kokosmelk
– Kerrie Djawa
– Sojasaus

Bereiding:
1. Pel de uien en knoflook en snijd ze fijn.
2. Verhit een scheut koudgeperste kokosolie of olijfolie in een wokpan. Fruit hierin de uien en knoflook.
3. Voeg de ongekookte pandanrijst toe en blijf roeren tot de korreltjes een beetje glazig zien.
4. Je weet dat je goede kokosmelk in huis hebt gehaald als er klonten vruchtvlees in zitten. Let er bij het kopen van een blikje kokosmelk op dat deze een biologisch keurmerk heeft en er geen chemische toevoegingen in zitten. Klop de melk op met een vork tot het een smeuïg geheel is en giet het in de wokpan.
5. Kook 200 milliliter water in een waterkoker en giet dit ook in de pan. Voeg tenslotte nog een grote eetlepel kerrie djawa en een eetlepel sojasaus toe. Laat het geheel 15 minuten met het deksel op de pan op middelhoog vuur gaarkoken.
6. Was de snijbonen en verwijder de uiteinden. Snijd ze vervolgens in kleine driehoekjes en kook ze in tien minuten beetgaar.

snijbonen

7. Roer af en toe door de rijst om te voorkomen dat het aankoekt.
8. Verwijder eerst het kapje van de paprika door hem aan de bovenkant rondom los te snijden, zo kun je gemakkelijk de pitjes eruit kloppen.

paprika snijden

9. Snijd de paprika door de breedte in dunne bloemetjes. Bloemetjes?! Yes, dan kun je ze gebruiken als vormpjes voor de eieren:

paprikabloemen!

10. Het is even oefenen, maar als je de juiste dikte voor de paprikabloemen hebt gevonden, kun je de eieren op middelhoog vuur laten stollen zonder dat je ze hoeft te keren. Iets wat mij deze keer helaas nog niet gelukt is.
11. Schep de rijst op twee borden en leg de paprikabloemen ernaast. Giet de snijbonen af en serveer ze naast de rijst in een mooie glazen kom.

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Yoga Junkie

Tip uit de keuken van De Betere Wereld
Ik heb een tijdje geprobeerd van eieren af te blijven, omdat ik had gelezen dat eieren nooit helemaal diervriendelijk geproduceerd worden. Omdat ik een gebakken eitje op z’n tijd toch wel erg miste én je er geweldige recepten mee kunt maken, ben ik op onderzoek uitgegaan. De Partij voor de Dieren raadt aan te letten op de code aan de binnenkant van de doos. Hoe lager deze is, hoe diervriendelijker:

Biologische eieren: code 0 

* Binnen: maximaal 6 dieren per m2
* Uitloop: minstens 4 m2 per leghen
* Biologisch voer
* Geen snavelkap

Vrije uitloopeieren: code 1
* 
Binnen: maximaal 9 dieren per m2 

* Uitloop: minstens 4 m2 per leghen
* Uitloop is altijd open en moet begroeid zijn

Scharrel-eieren: code 2
* Binnen: maximaal 9 dieren per m2 

* Kippen zitten in stallen: geen uitloop 

* Zitstok, legnest en stro om te ‘scharrelen’. 



Legbatterij-ei: code 3 

* Deze zijn verboden in Nederlandse supermarkten
Ontdek je ooit toch een code 3 eierdoos, stuur dan een mail naar zeeland@partijvoordedieren.nl

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Lees ook:

> Wat eten we vandaag? Winterpenen!
> Wat eten we vandaag? Maïs!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.