Weten van (h)eerlijk eten, Deel 2


Rineke Dijkinga: "Druk bezig met schrijven van vervolg op ‘Weten van (h)eerlijk eten’.

Dit tweede boek komt eind oktober 2013 uit. Rineke Dijkinga is blij met zoveel enthousiaste reacties van mensen die graag een exemplaar van het boek willen ontvangen. Gezonde voeding leeft steeds meer en kennelijk vinden steeds meer mensen de weg naar de Natuurvoedingswinkel of een duurzame producent. Dat is een prachtige ontwikkeling omdat gezonde, natuurlijke voeding echt de basis is van je gezondheid, of je nu ziek of gezond bent.

Een reactie van een lezer: “ik zou het super leuk vinden als ik het kookboek mag ontvangen want ik begin een restaurant en dan kan ik zeggen dat dit van jullie is en dan raad ik ze dit boek aan.”
Rineke: “ Oh, wat zal ik de dag prijzen dat je buitenshuis lekker en gezond kunt eten. Dat er in restaurants gezonde vetten, langzame koolhydraten en volop groenten geserveerd worden. Wat zou het geweldig zijn wanneer inderdaad restaurants ons dit heerlijke gezonde voedsel zouden voorzetten, dan is uit eten gaan echt een feest! Ik vind uit eten gaan geweldig, maar ben jammer genoeg 9 van de 10 keer zwaar teleurgesteld over de kwaliteit van het voedsel”

Weten van (h)eerlijk eten deel 2 Rineke Dijkinga

Een andere reactie: “ik vind het best lastig om smakelijk te koken wanneer ik allerlei gewoontes en inzichten moet laten varen.”
Rineke: “Alleen allerlei ongezonde gewoonten en inzichten….Als je begint met bv. één maaltijd per dag te eten zoals ik adviseer dan ben je al goed bezig. Je hoeft niet alles in één keer om te gooien, doe het in jouw tempo. Rome is ook niet in een dag gebouwd! Met elke gezonde maaltijd en gezond tussendoortje is je lichaam al blij”

Nog een reactie van een lezer: “gastlessen op scholen bijvoorbeeld of kijk eens bij de prachtige programma’s tijdvooreten.nl en desmaaktepakken.nl. Ik vind ze inspirerend! Samen echt koken, en samen heerlijk eten met ingrediënten waarvan de herkomst bekend is. Wat wil je nog meer? (Nou ja, met een moestuin bij elke school zou het helemáál top zijn).”
Rineke: “Zoals deze lezer het schetst: Stel dat we op school lessen zouden krijgen over de werking van ons lichaam, over wat voedsel voor je doet, wat zou dat geweldig zijn. En dan bij elke school een moestuin…..er is nog zoveel te doen. Met gezond oud worden kun je niet jong genoeg beginnen”

De volgende lezer sluit zich hierbij aan: “Het wordt tijd dat de scholen les geven in wat goede voeding is en wat het met je doet. Dit boek zou in ieder huishouden aanwezig moeten zijn, en gelezen moeten worden.”
Rineke: “Het is toch ongelofelijk mooi dat we door goede voeding te eten onze gezondheid echt kunnen beïnvloeden. Door bewust te kiezen voor (h)eerlijk eten zul je jezelf en je omgeving een plezier doen. Laat kinderen proeven en beleven dat fruit en groente je veel beter bekomt dan suikergoed en marsepein. Op jonge leeftijd kun je smaakpapillen nog prima beïnvloeden! Op latere leeftijd is dat een stuk moeilijker. Dus bij de jeugd ligt inderdaad de toekomst! Leer ze ‘weten over eten’.

Weten van (h)eerlijk eten deel 2 Rineke Dijkinga

Ten slotte: “Er is zoveel lekkers en het hoeft niet duur te zijn. Gezond genieten voor weinig geld!”
Rineke: Stalletjes langs de straat met biologische geteelde groenten, de bio boer die (h)eerlijk vlees van eigen erf verkoopt. Je hoeft echt niet veel duurder uit te zijn wanneer je gezond(er) gaat eten, vergeet niet dat je veel dure kant-en-klare producten, frisdrank, snoep en chips in de winkel kunt laten liggen. Veel mensen eten gewoon te veel en te vaak omdat dat wat ze innemen geen voeding is maar vulling. En dan blijft je lichaam om eten, om voedsel vragen. Voeding moet voeden, niet vullen!

Tips van Rineke Dijkinga voor een gezond(ere) manier van eten:
– Ga voor biologische kruiden, deze zijn natuurlijk gedroogd en onbespoten in tegenstelling tot ‘supermarkt’ kruiden. De specifieke kracht van kruiden ligt juist in het feit dat ze onbespoten zijn, net als met groente en fruit trouwens.
– Zorg er voor dat je dagelijks voldoende goede vetten binnenkrijgt.
– Nogmaals: steeds vaker vind je in stalletjes langs de weg verse groenten en vaak kun je bij boerderijwinkels heerlijk en gezond vlees kopen.
– Eet minder vlees, je hebt het niet dagelijks nodig, wissel af met regelmatig een vegetarische dag.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.