Boetes voor bont.
De bontinspecteurs van Bont voor Dieren en Dierenbescherming Amsterdam gaan zondag 11 november vanaf 13.00 op het Koningsplein ‘bekeuringen’ uitdelen aan bontdragend publiek. De actie is bedoeld om Amsterdammers zich bewust te laten worden van het feit dat het meeste bont echt is.
Voorlichting over de herkomst van bont is hard nodig, zo blijkt uit een recente steekproef op straat. Bont voor Dieren vroeg 500 bontdragers naar de herkomst van hun bontkraag. Een op de tien ondervraagden denkt dat bont restafval is van dieren uit de vleesindustrie, wat niet waar is: bont is afkomstig van wilde dieren die voor hun vacht gedood worden, hun vlees wordt niet gegeten. Meer dan de helft van de ondervraagden weet niet of het bont aan hun jas van een wasbeerhond, vos of coyote is. Deze dieren worden gehouden of gevangen onder barre omstandigheden en komen op een vreselijke manier aan hun einde.
De Amsterdamse Dierenbescherming en Bont voor Dieren hebben besloten hun krachten te bundelen om bontdragers voor te lichten over de herkomst van hun bontje. Op ludieke wijze zal “de bontinpectie” mensen ‘bekeuren’ voor het dragen van bont. Op de bekeuring staat informatie over de verschillende dieren die opgeofferd worden voor een kraag of een jas en hoe ze aan hun einde zijn gekomen. Verder kan iedereen om meer informatie vragen of de bonttest doen.
De actie van de bontinspecteurs is de kick-off van de postercampagne ‘Het meeste bont is echt.’ De posters hangen vanaf maandag 12 november een week lang door de stad. Door naar de site bontkragen.nl te surfen kunnen er digitale bekeuringen worden verstuurd.