Fair Wear Foundation pakt geweld in kledingfabrieken aan


Miljoenen vrouwen in kledingindustrie slachtoffer van seksuele intimidatie
.

Seksuele intimidatie en geweld gericht op vrouwen zijn aan de orde van de dag in kledingfabrieken in Bangladesh en India. De organisatie Fair Wear Foundation startte een uniek project om dit misbruik in fabrieken tegen te gaan. Uit de eerste resultaten blijkt dat vrouwelijke textielarbeiders steeds vaker melding durven maken van geweld en intimidatie.

Aanstootgevend en seksueel getint taalgebruik, op het hoofd slaan, aan haren trekken; het zijn voorbeelden van misbruik in kledingfabrieken in India en Bangladesh, waar de overgrote meerderheid van de textielarbeiders vrouw is. Een verontrustend hoog percentage vrouwen in de kledingindustrie geeft aan te maken te hebben met geweld en intimidatie. De meldingen lopen uiteen van verbaal en fysiek geweld en seksuele intimidatie tot dwangarbeid, mishandeling en verkrachting.

Fair Wear Foundation pakt geweld in kledingfabrieken aan

Het goede nieuws is dat geweld tegen vrouwen in kledingfabrieken in toenemende mate wordt erkend als serieus probleem. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van het project Preventing Workplace Violence die Fair Wear Foundation op 25 november presenteert. Duizenden werknemers en managers in kledingfabrieken hebben trainingen gevolgd over het belang en de voordelen van het beter behandelen van vrouwelijke collega’s. Anti-intimidatiecomités zijn opgericht en telefonische hulplijnen zijn in het leven geroepen.

Europese kledingmerken
Steeds meer textielarbeiders durven te praten over hun problemen. Opmerkelijk, want het gaat om een kwetsbare groep: voornamelijk erg jonge, vrouwelijke immigranten uit traditionele dorpen. Zij vormen meestal de eerste generatie die buitenshuis werkt en ze kunnen vaak niet lezen of schrijven. Ze zijn terughoudend over intimidatie. Natuurlijk lijden ze eronder, maar ze zien het als iets onvermijdelijks, in het verlengde van het ‘normale’ gedrag waaFair Wear Foundation pakt geweld in kledingfabrieken aanr ze buiten de fabrieksmuren mee te maken hebben.

Preventing Workplace Violence is een innovatieve samenwerking tussen kledingfabrieken in India en Bangladesh, overheden, Europese en Aziatische vakbonden, maatschappelijke organisaties en Europese kledingmerken. Hoewel intimidatie en geweld al sinds lange tijd deel uitmaken van het dagelijks leven in kledingfabrieken, is dit project uniek: het is een van de eerste keren dat lokale wetten die geweld op de werkvloer moeten tegengaan, worden toepast in kledingfabrieken in Zuid-Azië.

Download het rapport hier

Presentatie
Fair Wear Foundation reikt het Preventing Workplace Violence rapport uit op 25 november 2013, Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen, aan UN Women in Delhi, India.

Fair Wear Foundation
Er komt steeds meer aandacht voor slechte arbeidsomstandigheden in de kleding- en textielindustrie. Fair Wear Foundation (FWF) werkt samen met bedrijven en fabrieken om de arbeidsomstandigheden van werknemers in de kledingindustrie te verbeteren. FWF is een onafhankelijke non-profitorganisatie en leidt het Preventing Workplace Violence project.
· 90 bij FWF aangesloten bedrijven vertegenwoordigen meer dan 120 merken in 7 Europese
landen;
· producten van leden worden verkocht via meer dan 20.000 verkooppunten in ruim 80 landen over
de hele wereld;
· de organisatie is actief in 15 productielanden verspreid over Azië, Europa en Afrika.

Projectpartners
Het project Preventing Workplace Violence is een samenwerking tussen Fair Wear Foundation, de Indiase NGO’s SAVE en Cividep en de NGO’s AMRF Society en Awaj Foundation in Bangladesh.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *