Nederlands succes op South by Southwest Festival

Modeontwerpster Pauline van Dongen finalist op South by Southwest Accelerator

Modeontwerpster Pauline van Dongen bereikte afgelopen week de finale van South by Southwest Accelerator (SXSW), dat van 7 tot 16 maart in Austin, Texas, plaatsvond. SXSW Accelerator biedt een platform voor innovatieve bedrijven om hun start-ups te presenteren. Jaarlijks worden hier de meest indrukwekkende technologische innovaties gepresenteerd aan een jury van vakexperts, early adopters, journalisten, venture capitalists en angel investors. Pauline van Dongen kreeg de kans om een pitch te geven over Wearable Solar, waarbij zonnecellen in kleding verwerkt zijn om daarmee op een duurzame manier energie op te wekken. Het geeft de drager de mogelijkheid om een telefoon off grid op te laden.

BP2FqrC76psXVU9EtEdY1XYY9WFFheBhhsKDvvcUN2MWearable Solar bestaat uit twee ontwerpen, een jas en een jurk. De zonnecellen bevinden zich in verschillende compartimenten die open gevouwen kunnen worden wanneer de zon schijnt en tevens weggevouwen kunnen worden wanneer ze niet direct nodig zijn. In de jas zijn 48 kristallijne zonnecellen geïntegreerd en in de jurk 72 flexibele zonnecellen. Beide ontwerpen kunnen, wanneer 2 uur gedragen in de volle zon, genoeg energie genereren om een smartphone van 0% tot 100% op te laden. Wearable Solar is een duurzaam antwoord op de groeiende behoefte aan energie en connectiviteit en anticipeert tevens op het probleem van energie voorziening binnen de gestaag groeiende wearable technology markt, waarbij kleding en accessoires steeds meer een platform worden voor nieuwe functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan Google Glass of smart watches.

De twee ontwerpen werden afgelopen juni gepresenteerd tijdens de MobA en zijn ontwikkeld in samenwerking met Christiaan Holland en Gert Jan Jongerden en met ondersteuning van Gelderland Valoriseert en het Platform Creatieve Technologie. Na de lancering van de ontwerpen is er internationale aandacht geweest voor de ontwerpen. Zo zijn ze gepresenteerd tijdens het Wearable Futures event in London (december 2013) en zullen ze binnenkort te zien in de Mikimoto galerie in Tokyo en later dit jaar in een toonaangevende expositie in Londen.

In de 6-jarige geschiedenis van Accelerator zijn er slechts 4 Nederlandse bedrijven geselecteerd. Wearable Solar werd gekozen uit meer dan 500 aanmeldingen en belandde daarmee met nog 7 andere bedrijven in de ‘wearable technology’ categorie. “Ik was blij verast dat ik in de finale stond, de presentaties van de andere deelnemers waren namelijk ook erg sterk”. Haar pitch voor de jury die onder meer bestond uit Robert Metcalfe (uitvinder van o.a. het ethernet), James Park (CEO van Fitbit, een fitness wearable) en Ethan Kurzweil (futurist en investeerder uit Silicon Valley) werd goed ontvangen. Desondanks ging het bedrijf Skully Helmets met de prijs naar huis. Het laat Pauline van Dongen onbetreurd: “Het is een geweldige ervaring geweest die me goede nieuwe inzichten heeft gegeven waarmee ik het ontwerp weer verder kan ontwikkelen en ik ben heel blij met alle aandacht en interesse van internationale pers en bezoekers tijdens SXSW.”

Over South by Southwest Interactive
Dit jaar vond de 21e editie van het jaarlijkse terugkerende SXSW Interactive Festival plaats in Austin, Texas van 7 tot en met 11 maart 2014. Als incubator van innovatieve technologie en digitale creativiteit, heeft het event een intensief 5-daags programma. Zo zijn er talloze boeiende presentaties op het vlak van opkomende technologie, tal van interessante netwerkevenementen georganiseerd door de leiders uit de industrie en een groot aantal sessies waar de nieuwe websites, video games en start-up-ideeën gepresenteerd worden. Van praktische en interactieve trainingen tot analyses van de toekomst. SXSW Interactive is inmiddels uitgegroeid tot de plek om de technologie van morgen te ontdekken. Voor meer informatie: www.sxsw.com.

Over Pauline van Dongen
Pauline van Dongen is modeontwerpster en specialiseert zich in de combinatie van mode en technologie. Vrijwel direct nadat ze van haar Master afstudeerde aan Artez, Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem richtte zij haar eigen label op in 2010. In haar werk ligt de focus op het onderzoeken van experimentele en high-tech materialen en het combineren van nieuwe technologie met traditionele technieken om zo het vakmanschap van mode te vernieuwen. Van Dongen is gefascineerd door de manier waarop technologie niet allen functionaliteiten toevoegt aan mode, maar met name ook vanwege het feit dat technologie een enorm scala aan nieuwe manieren van expressie biedt. Door samenwerkingen aan te gaan met partners op het gebied van techniek en wetenschap streeft ze ernaar om mode met technologie te laten samensmelten en op die manier nieuwe, wetenschappelijke creaties te kunnen creëren. Een voorbeeld van een recent project is haar samenwerking met Philips Research waarbij de integratie van licht in kleding onderzocht werd. Voor meer informatie: www.paulinevandongen.com

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.