Milieukeurmerk voor de hele levenscyclus
Zaten we te wachten op weer een nieuw milieukeurmerk? Hebben de labels tot nu toe echt helderheid verschaft in het aanbod van ‘groene’ producten? Zijn we űberhaupt nog gevoelig voor keurmerken? Ook als je drie keer “nee” hebt geantwoord – lees vooral even verder.
Door Nanny Schutte
Inderdaad zijn de keurmerken voor milieuvriendelijke producten als paddenstoelen uit de grond geschoten. Wezen ze ons aanvankelijk de weg, langzamerhand overheerst verwarring. Want hoe milieuvriendelijk is een biologisch product dat is ingevlogen? En een apparaat met A-label dat driedubbel verpakt is? De milieubewuste consument moet geregeld kiezen tussen twee of meer kwaden.
Van wieg tot graf
Juist dáárom is het Europees Ecolabel, ‘de Bloem’, ontwikkeld. Alleen de meest milieuvriendelijke producten kunnen dit keurmerk verwerven. Daarbij wordt de hele levenscyclus nauwkeurig onderzocht door onafhankelijke en officiële instanties: grondstoffenwinning, productie, verpakking en distributie, gebruik door de consument en tenslotte het afval dat overblijft. Hierdoor onderscheidt het label zich dus van milieukeurmerken die zich enkel richten op bijvoorbeeld de mogelijkheid voor recycling of energie-efficiëntie.
Appels/peren?
Het systeem rond het Europees Ecolabel omvat momenteel 23 categorieën non-food producten en diensten. Uiteraard verschilt de milieubelasting van zoveel verschillende producten per stadium. Katoen bijvoorbeeld is belastend vanwege de teelt, het kleuren en de gebruikte apparatuur. Voor elektrische apparatuur ligt de grootste milieubelasting tijdens het gebruik, doordat het water en/of energie vraagt. Een wasmachine vergt daarnaast nog zeep. Producten met het Europees Ecolabel zijn in hun categorie het beste. Gehanteerde criteria gelden maximaal vijf jaar en kunnen daarna verscherpt worden, parallel aan de technologische ontwikkelingen.
Consumenten aller landen, verenigt u!
Ons consumentgedrag bepaalt in grote mate de kwaliteit van ons milieu en daarmee onze gezondheid. Wij kunnen het verschil maken door ‘groenere’ producten te kopen! Dit stimuleert bedrijven vervolgens om producten te ontwikkelen die minder energie gebruiken, langer meegaan, beter te recyclen zijn en minder grondstoffen verbruiken. ‘De Bloem’ biedt consumenten in de hele Europese Unie, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland een waardevol middel in de vergelijking van ‘groene’ producten.