Strijd om ASN Bank Wereldprijs bereikt climax.
De krachtmeting om de ASN Bank Wereldprijs 2012 nadert zijn ontknoping. Ruim honderd projecten zetten hun plannen voor een betere wereld sinds half juni online. En heel Nederland mocht op deze plannen stemmen. Inmiddels zijn de twintig populairste projecten genomineerd voor de finale op 8 november. Welke vijf zullen naar huis gaan met 10.000 euro?
Tot nog toe heeft de strijd zich vooral online afgespeeld, met de online community Voor de Wereld van Morgen als spectaculaire arena. Maar op 8 november presenteren de projecten zich ook live in Chizone in Scheveningen. ‘De genomineerden zijn gelijk verdeeld over vier categorieën’, vertelt Asceline Groot van de ASN Bank. ‘Dat zijn onze duurzame thema’s. Van eerlijke handel tot de aanpak van kinderarbeid. En van duurzame energie tot vrede en veiligheid.’
Alle projecten zijn ondernemend, innovatief en creatief. En allemaal streven ze naar een duurzamere samenleving. Maar er kan per thema slechts één winnaar zijn. Die wordt op 8 november gekozen door een jury van ondernemers en specialisten van goededoelenorganisaties. ‘Zij kijken bijvoorbeeld naar originaliteit en haalbaarheid’, zegt Asceline Groot. ‘Overigens is er ook nog een publieksprijs, eveneens van 10.000 euro.’
4 uit 20
Hier vind je een willekeurige selectie uit de genomineerden. Zijn dit de winnaars van de vierde ASN Bank Wereldprijs? Of maken de andere projecten een betere kans? Bekijk ze allemaal op www.voordewereldvanmorgen.nl (en ontdek meteen hoe jij op de finale-avond in het publiek kunt zitten)!
Thema: duurzame energie
Zonne-energie voor iedereen
Zonne-energie is niets nieuws, anno 2012. Maar Dutch Solar Group (DSG) is wél vernieuwend. Dat zit ’m vooral in zijn ‘Just in Time’-distributiemodel. DSG garandeert de klant namelijk een ultiem lage prijs voor een zonnepaneel, in ruil voor een klein beetje geduld. Want het project drukt de kosten door een groot aantal zonnepanelen tegelijk te bestellen, en voor elk exemplaar een bedrijf of collectief huishouden te zoeken. Pas als voor alle panelen een afleveradres bekend is, worden de zonnepanelen zo milieuvriendelijk mogelijk per schip geïmporteerd uit Azië. De aanpak is extra duurzaam, omdat DSG er overbodig transport of opslag mee voorkomt. Bovendien levert het project bij elke bestelling energie-advies, waarbij het het huishouden of bedrijf grondig doorlicht. Daar rolt een plan uit om nog bewuster (en goedkoper) energie te verbruiken. DSG maakt deze analyse elk jaar opnieuw, zodat de klant blijvend verzekerd is van de scherpste groene-energieleverancier.
Thema: eerlijke handel
Producten met een positieve vibe
Treasures for travelling gelooft dat geluk in kleine momenten zit. Bijvoorbeeld in het moment dat je met een kleine aankoop grote kansen creëert voor mensen in ontwikkelingslanden. Treasures for travelling biedt je die mogelijkheid. Dit project helpt mensen in ontwikkelingslanden met het ontwerpen van producten. Daarnaast ondersteunt het de distributie van deze producten naar Nederland. Bovendien garandeert het dat de producenten een eerlijk inkomen krijgen voor hun werk, dat zij met passie, energie en vakmanschap uitvoeren. Treasures for travelling wil binnenkort ook spullen uit Afrika importeren. Zoals elk product van dit duurzame merk, zullen die verrassende details hebben: een bijzondere techniek, traditie of materiaalsoort uit het land van de maker. Het groeiende assortiment van Treasures for travelling stelt je kortom in staat om te zien wat voor prachtigs er in de wereld gemaakt wordt. En om niet alleen de wereld van de makers mooier te maken, maar zeker ook die van jezelf.
Thema: tegen kinderarbeid
Banen via hergebruikt plastic
In Noord-Peru wordt het woestijnlandschap verpest door een grote hoop plastic zwerfafval. Een lelijk gezicht én een bedreiging voor de natuur. D-Surf it! Fair Fashion Ind. gebruikt dit zwerfplastic voor de RedisCover it!-productlijn. Het project blaast gebruikt plastic weer nieuw leven in, door er boodschappentassen en beschermhoezen voor elektronica van te maken. Dit maakt de woestijn schoner en creëert lokaal banen voor volwassenen. Bovendien krijgt de jeugd educatie aangeboden. Die banen en educatie zijn hard nodig. Veel gezinnen kunnen namelijk nauwelijks meer in de eigen basisbehoeften voorzien. Dat komt door het teruglopen van de visstand, de opkomst van grote investeerders in de toeristenindustrie, en het lage opleidingsniveau van zowel volwassenen als kinderen.
Thema: vrede en veiligheid
Uit de drugshandel via voetbal
Veel jongeren uit de favelas (sloppenwijken) van Rio de Janeiro groeien op in een risicovolle omgeving . Door het gebrek aan toekomstmogelijkheden vallen ze snel voor de verleidingen van de drugshandel. Het is moeilijk om ze uit drugsbendes te houden – om ze überhaupt te bereiken. Gelukkig is er voetbal, de meest populaire sport van Brazilië. Het blijkt een krachtig middel om tot jongeren door te dringen en ze te helpen met hun keuzes voor een betere toekomst. Het project Favela Street wil ex-soldados (ex-drugssoldaten) trainen en coachen in het organiseren van sportactiviteiten en straatvoetbalevenementen. De ex-soldados ontwikkelen zich dankzij deze begeleiding tot positieve rolmodellen in de buurt. Ze stimuleren deelnemers om weer naar school te gaan en voor een toekomst buiten de drugswereld te kiezen. In twaalf weken tijd krijgen de ex-soldados stapsgewijs meer verantwoordelijkheden. Aan het eind van het traject zijn ze in staat om jongeren te trainen en te begeleiden, en om zelfstandig een straatvoetbalevenement te organiseren. Zo draagt het project Favela Street bij aan een veiliger leven voor jongeren, en aan een omgeving waarin zij op straat kunnen spelen en sporten.
Voor de Wereld van Morgen
Steeds meer mensen willen een actieve bijdrage leveren aan de duurzaamheid van de samenleving. Zij doen dat allemaal op hun eigen manier: groot, klein, nationaal en internationaal. Gericht op mensen, de natuur of dieren. De ASN Bank steunt de initiatieven van deze mensen. Daarom is zij in 2008 de online community Voor de Wereld van Morgen gestart. Met als doel gelijkgestemden de kans te bieden elkaar te ontmoeten en te helpen.
www.voordewereldvanmorgen.nl