De Amazone zoekt vrienden

Help je mee?

De Amazone is het grootste regenwoud op aarde. Het is het thuis van de jaguar, de roze rivierdolfijn, apen zo klein als een tandenborstel en spinnen ter grootte van een honkbal. Maar nog altijd gaat hectare na hectare van deze groene reus tegen de vlakte. Het is hoog tijd dat wij de Amazone en al haar bewoners voorgoed beschermen. Helpt u mee?

Boswet gesnoeid
Tot voor kort kende Brazilië een wet die het bos redelijk goed beschermde. Boeren die grond bezitten in het Amazonewoud moesten ten minste 80 procent van het bos op hun land laten staan. De resterende 20 procent mochten ze omzetten voor het verbouwen van gewassen of om vee op te hoeden. Ondanks de inzet van Greenpeace en vele andere organisaties heeft de Braziliaanse president Dilma Rousseff onlangs toegegeven aan de druk van de landbouwlobby en een nieuwe boswet goedgekeurd waardoor veel meer bos mag worden gekapt.

the amazone is my friendthe amazone is my friend

Soja voor onze dieren
Dit lijkt misschien een ver-van-mijn-bedshow, maar iedere consument is direct betrokken bij de verwoesting van de Amazone. Vele duizenden hectares bos gaan jaarlijks tegen de vlakte om plaats te maken voor grazende runderen en akkers om onder meer soja te verbouwen. Het merendeel van het vlees en de soja wordt geëxporteerd. Nederland is na China de grootste importeur van soja. Als sojameel komt dat bijna allemaal terecht in de voederbakken van onze varkens, kippen en koeien.

the amazone is my friendthe amazone is my friend

Kappen met kappen
Eeuwenoud regenwoud groeit niet ergens anders weer aan. Wat gekapt is, is voorgoed verdwenen en daarmee ook duizenden dier-, planten- en insectensoorten. Voor de bijna 24 miljoen mensen die in en van het Amazonewoud leven, is dat een ramp. Maar ook voor ons heeft het grote gevolgen. Naast de grote zoetwaterbuffer is de Amazone essentieel voor een gezond klimaat. Het oerwoud is de opslagtank voor 80 tot 120 miljard ton CO2, een broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De wereldwijde CO2-uitstoot stijgt met elk stuk bos dat wordt omgehakt.

the amazone is my friend

Teken voor nul ontbossing
Samen met Braziliaanse burgers en organisaties is Greenpeace daarom een burgerinitiatief gestart voor een nul-ontbossingswet. Om deze initiatiefwet voor te leggen aan het parlement zijn 1,4 miljoen handtekeningen van Braziliaanse burgers nodig. U kunt de Amazone helpen door Brazilianen te vragen het burgerinitiatief te tekenen. Dat doet u met een paar muisklikken via onze Brazilian Friend Finder. Ga nu naar theamazonismyfriend.org en stop de teloorgang van het Amazonewoud!

theamazonismyfriend.org

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *