Telefoonoplader en zaklamp op zonne-energie
Stel je voor: je bent aan het kamperen, de accu van je telefoon is leeg en je zelfgebouwde kampvuurtje is het enige licht dat je hebt. Dan kan je natuurlijk vroeg gaan slapen en proberen te genieten van je mobielloze bestaan. Het kan ook anders.
Op Groenvoer vind je onafhankelijke recensies over plekken en producten waar we blij van worden. Ook plaatsen we regelmatig artikelen en tips over alles wat met duurzaamheid te maken heeft.
Groenvoer is de gids van groen Nederland!
Enkele jaren geleden kwam de WakaWaka Light uit; twee handige LED-lampjes in een knalgele behuizing die volledig op zonne-energie werken. In 2013 kwam daar de WakaWaka Power bij. Die geeft niet alleen licht, maar laadt ook nog moeiteloos je mobiel op. Nice!
Claim
WakaWaka Power is ’s werelds meest efficiënte oplader en lamp op zonne-energie. Na 12 uur in de zon is hij volledig opgeladen en biedt het je tot wel 150 uur aan licht. Of je kiest er natuurlijk voor om in zo’n 2 uur je telefoon op te laden (gebaseerd op een iPhone 5S). Wie de Power koopt, geeft indirect ook een WakaWaka Light weg aan iemand in een ontwikkelingsland.
Hoe zit het precies?
Drijvende kracht achter WakaWaka is Maurits Groen, één van Nederlands bekendste pleitbezorgers op het gebied van duurzaamheid. Na een reis door Zuid Afrika, viel hem het belang van goede lichtvoorziening op. In de Derde Wereld zijn mensen namelijk nog vaak afhankelijk van (gevaarlijke en ongezonde) kerosinelampen als lichtbron. Daarom werd de WakaWaka Foundation opgericht die arme gezinnen van lampen op zonne-energie voorziet. Goed, betrouwbaar en veilig licht zorgt ervoor dat kinderen ’s avonds kunnen studeren, terwijl de accu goedkope energie voor telefoons kan leveren. Dat bevordert ondernemerschap.
Natuurlijk is zo’n compacte lamp en oplader op zonne-energie ook reuzehandig voor ons, rijke Westerlingen. Ideaal tijdens het kamperen dus, maar ook in de trein of het vliegtuig heb je met de Power altijd een leeslampje en externe accu voor je telefoon bij je. Of wat dacht je van festivals? Tot nu toe diepte ik altijd nog mijn stokoude Sony Ericsson uit een la als ik naar een festival ging, omdat die het tenminste wél drie dagen uithoudt op één acculading. Met de Power bij de hand kan ik gewoon mijn smartphone meenemen. En het mooie is: dankzij het zonnepaneel wordt ’ie elke keer gratis en voor niks opgeladen. Als de zon schijnt, tenminste.
De WakaWaka Power is gemaakt van gerecycled materiaal, meet slechts 121 x 78 x 17 mm en telt één knop. Hiermee check je eenvoudig de hoeveelheid energie — aangeduid middels een rijtje groene lampjes — en regel je de lichtstand. Door de uitklapbare standaard kan je hem neerzetten, ophangen of bovenop een fles monteren. Er zijn vier lichtsterktes: van heel sterk (75 lumen) tot een bescheiden leeslamp-niveau. Afhankelijk van de stand, blijft de lamp op een volle accu 10, 20, 60 of 150 uur branden. Opladen kan ook via de meeste telefoonadapters, mits die uitgerust zijn met Micro USB. Via een reguliere USB-uitgang plug je gemakkelijk je lege telefoon, iPad of ander mobiel apparaat in om hem op te laden.
Oordeel
Opladen via de zon ging iets minder voortvarend dan ik hoopte. Ik testte de WakaWaka Power in de herfst en het waterige zonnetje was destijds maar nét toereikend om hem in zijn langzaamste stand op te laden. Op deze manier kan het zo’n 24 uur duren tot de accu vol zit, meldt de handleiding. Ook merkte ik dat het zonnepaneel geen genoegen neemt met gewoon daglicht. De zon moet echt direct op het paneel schijnen, anders gebeurt er niks. In Nederland krijg je dat dus eigenlijk alleen in de zomer voor elkaar. Vanachter een raam opladen kan overigens ook, maar het beïnvloedt wel de hoeveelheid opgewekte energie. Wie de WakaWaka meeneemt op reis kan dus maar beter een zonnige bestemming uitkiezen. Gelukkig is de accu ook in 6 uur via het lichtnet op te laden. Het voordeel van “gratis energie” vervalt dan wel.
Dan het gebruiken van de Power als externe accu. In minder dan twee uur tijd had ik mijn telefoon (HTC One uit 2013) voor 60% opgeladen. Daarna was er blijkbaar niet voldoende stroom meer en stopte de Power ermee. De lichtfunctie deed het toen nog wel. Dat valt sowieso op: het apparaat stopt automatisch met opladen of lichtgeven als de hoeveelheid energie niet meer toereikend is voor de gekozen functie of lichtstand. Dat is handig, want op die manier is het niet zo erg als je hem per ongeluk laat aanstaan. Bedenk wel dat de meeste nieuwe telefoons tegenwoordig steeds grotere accu’s hebben en dus meer energie vragen om volledig opgeladen te worden dan de Power kan bieden. Ook een iPad zal door zijn grotere accu slechts gedeeltelijk opgeladen kunnen worden.
Wie een krachtige en handzame lamp zoekt op zonne-energie die ook gebruikt kan worden als oplader, heeft met de Power een prachtige gadget in handen. Tel je daarbij op dat je met jouw aankoop iemand anders blij maakt met een gratis Light, dan behoort dit gewoon tot de standaarduitrusting van iedere kampeerder of milieubewuste reiziger. Elk arm gezin dat verlost kan worden van een stinkende en gevaarlijke kerosinelamp is pure winst. Sociale én duurzame winst wel te verstaan! En daar was het per slot van rekening allemaal om begonnen.
Verkrijgbaar via:
De site van WakaWaka en diverse andere webshops en winkels.
Prijs:
Vanaf €59,-
Eindcijfer:
9
Lees ook:
> Help Haïti met de aanschaf van WakaWaka Power
> 6 redenen om geen gebotteld water te drinken
> Recensie Biobites crackers