De Betere Wereld ontmoet duurzame jongere Ralien Bekkers
Ralien Bekkers is Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling voor de Verenigde Naties, studeert Future Planet Studies aan de UvA met een minor Environmental Sciences aan de Universiteit Utrecht en zat al eens in Rio naast VN-secretaris Ban Ki Moon. Een bevlogen jongedame die zich met hart en ziel inzet voor een duurzame wereld. Ralien is één van genomineerden op de Duurzame Jonge (DJ) 100 lijst. Net na haar terugkeer van de klimaattop in Polen sprak De Betere Wereld met haar.
Tekst Lindy Bontenbal
Hoewel haar moeder wel veel met het milieu bezig was, was het vooral Ralien’s eigen zoektocht die haar bracht bij wat zij nu doet. “Na de pubertijd ging ik nadenken over hoe de wereld eigenlijk in elkaar zit. Het werd ook steeds meer zichtbaar in de media, zeker toen ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore verscheen. Het was eigenlijk een onbewuste zoektocht die steeds duidelijker werd.” Die zoektocht leidde uiteindelijk tot Ralien’s werkzaamheden op dit moment. Werkzaamheden waar ze, naar eigen zeggen, dag en nacht mee bezig is.
Competitiegevoel
Heel gaaf vind ze het, die nominatie op de DJ100 lijst. “Het is een eer, een plekje tussen deze grote groep duurzame jongeren”, omschrijft ze het zelf. Maar tegelijkertijd voegt ze er aan toe dat ze het niet alleen doet, ze werkt veel samen met anderen, dus het is een gedeelde eer. Daarnaast geeft ze aan dat zij vanwege haar functie heel zichtbaar is, maar er zijn ‘heel veel jongeren die goede dingen doen’. Ralien legt uit dat via de DJ100 lijst heel veel jongeren laten zien dat het ook anders kan. “Op die manier kunnen we de huidige generatie overtuigen en hun een spiegel voorhouden.”
Toch maakt Ralien zich tegelijkertijd ook wel zorgen over ranglijsten vanwege het competitiegevoel dat het met zich mee kan brengen. Volgens Ralien gaat het vooral om samenwerken, elkaars krachten erkennen en verbindingen leggen. “Het gaat niet om ons eigen ding maar het gaat erom dat we samen iets tofs, en iets dat nodig is, doen. Er is geen beste. We zijn medestanders. Het gaat niet om kijk eens hoe goed ik ben maar samen proberen we goed te zijn.” Dat is meteen ook haar advies aan andere jongeren.
Samen
Daarnaast moedigt ze jongeren aan om een duurzaam verschil te maken door te doen waar je goed in bent. “Zet jouw kracht in en zoek dingen om je heen die je samen kunt doen, leer van anderen. Heb lef en wees soms wellicht een tikje brutaal; het is niet erg als je iemand in een hoge functie aanspreekt.” Het typeert Ralien, die steeds probeert om samen oplossingen te vinden, bruggen te bouwen en mensen bij de kern van de zaak te houden.
Cultuurverschillen
En dat is soms een uitdaging want in haar werk voor de Verenigde Naties heeft Ralien ook regelmatig te maken met cultuurverschillen. “Zo merk je dat de Europeanen vooral op zoek zijn naar consensus terwijl de Amerikanen het hard aanpakken. Er zijn nog heel veel verschillen op de wereld, bijvoorbeeld vanwege onze variërende achtergronden. Probeer een onderontwikkelde eilandstaat maar eens te vergelijken met een overconsumerend en welvarend westers land. Dat zorgt er wel voor dat het ene land heel anders in een onderwerp staat dan het andere.” Ralien probeert dan ook altijd om debatten terug te sturen naar de kern. Hoe gaan we de problemen waar we als wereld mee zitten, met elkaar echt oplossen? En dat is soms een grote, lastige opgave. Vooral in het begin was dat lastig.”
Terwijl de VN via de milleniumdoelen probeert de belangrijkste problemen in de wereld op te lossen, zijn denkers zoals bijvoorbeeld Peter Diamandis (sprak onlangs in Amsterdam de top van de Nederlandse overheid en bedrijfsleven toe – Red) ervan overtuigd dat technologie de oplossing voor onze wereldproblemen is. Ralien heeft daar haar mening over. “Technologie is een heel belangrijk middel maar geen doel. Het is een middel voor duurzaamheid maar technologie alleen is niet het hele plaatje. Naast de technologische kant is er echter ook de – niet minder belangrijke – menselijke kant en dat betekent dat we onszelf zullen moeten gaan realiseren in wat voor een wereld we leven en op welke manier wij ons het beste kunnen aanpassen in het dagelijks leven om de aarde leefbaar te houden voor huidige en toekomstige generaties. Deels gaat dat met technologie, maar er is vooral ook bewustwording nodig. In het kader van wereldproblemen moet technologie dan ook ontwikkeld worden om de vraag te dienen, echter moet die vraag wel eerst van mensen komen. Waar willen we heen met deze wereld en hoe kan technologie daarbij helpen? Dat technologie alles wel op zal lossen is veel te beperkt gedacht. Het creëert daarnaast een passieve houding, wat zeker niet helpt bij het aanpakken van wereldproblemen.”
Ralien zegt zelf 24/7 bezig te zijn met duurzaamheid. Heeft zij überhaupt nog vrije tijd en hoe vult zij die in? Ralien vertelt lachend dat als ze vrije tijd heeft, zij dan het liefst met vrienden in de kroeg bier drinkt. “Maar meestal komt ook dan het gesprek weer op duurzaamheid”, voegt ze er lachend aan toe. Ook brengt Ralien graag tijd door met haar kleine broertje en zusje. Want ze zet zich actief in voor de jongste generatie. Zo geeft ze gastlessen op basisscholen, middelbare scholen, MBO’s en universiteiten en wil ze mogelijk ook gaan samenwerken met de Missing Chapter Foundation van Prinses Laurentien. Ze vindt het ‘superbelangrijk’ dat jongeren en kinderen de handen ineenslaan en dat ook kinderen hun stem kunnen later horen. De boodschap die kinderen aan haar doorgeven kan zij vervolgens weer meenemen in haar werk voor de VN.
In september 2014 loopt de termijn van Ralien af en zal haar opvolg(st)er het stokje overnemen. Welke doelen wil zij voor die tijd nog bereiken? “De komende maanden zal ik nog actief meedenken met de VN-werkgroep die zich over de nieuwe internationale ontwikkelingsagenda buigt. Deze zogenaamde open working groep werkt aan de opvolging van de milleniumdoelen na 2015, die naast armoedebestrijding vol in het teken zal staan van duurzame ontwikkeling. De komende periode is cruciaal voor dat proces.” Dat meedenken is Ralien op het lijf geschreven want ze heeft duidelijke ideeën over wat duurzaamheid inhoudt en wat er moet gebeuren in de wereld.
Waarden
“Duurzaamheid gaat niet alleen over lampen uitdoen maar het gaat om bepaalde waarden.” Het gaat over hoe we met elkaar omgaan, hoe we met de aarde omgaan. Er is veel rijkdom op aarde maar die is niet in balans, het gaat om de lange termijn, dat we de aarde ‘houdbaar’ achterlaten. Duurzaamheid gaat niet over praten, het gaat over anders doen. “ Een krachtig statement van een jonge wereldverbeteraar.
Ralien’s boodschap voor de lezers van De Betere Wereld? “Ga het gesprek aan met andere generaties over een betere wereld. Hoe kunnen we verbinding creëren met andere mensen en onze diverse krachten bundelen om de nodige verandering te realiseren?” En daarmee laat Ralien ons achter met stof tot nadenken en tot doen!