Gewoon doen nu: zon zoekt dak

Jerry Stoker: ‘Een deel van mijn spaargeld ligt op het dak’.

"Gewoon doen nu!" Dat dacht Jerry Stoker (49) toen hij van Zon Zoekt Dak hoorde. Hij overwoog al langer mee te doen aan een gezamenlijke inkoopactie voor zonnepanelen. "Voordat mijn vriend overleed, hadden we samen al eens rondgekeken", vertelt hij. "We vonden het echter lastig te beoordelen of de organisaties die daarachter zaten betrouwbaar waren." Dat Natuur & Milieu en de ASN Bank Zon Zoekt Dak initieerden trok Stoker over de streep.

"Dat hebben meer mensen gedacht", vertelt hij. "Het aantal aanmeldingen liep zo goed dat de levering langer op zich liet wachten. En wel vijf mensen in mijn omgeving zijn door Zon Zoekt Dak na gaan denken over het nemen van zonnepanelen."

zonnepanelen

Zelfvoorzienend
De acht zonnepanelen werden in het najaar van 2012 op zijn huis in Coevorden geïnstalleerd. "Ik wist dat je rekening moest houden met schaduwwerking, maar dat zie je zelf pas goed als ze al op het dak liggen", zegt Stoker. "De jongens van de leverancier hadden dat vooraf goed opgemeten en berekend." Bij de levering vroeg Stoker of het rendabel zou zijn nog meer panelen te laten leggen. Er was ruimte voor nog eens zes. Die vielen buiten de actie van Natuur & Milieu en zijn geleverd door een lokale leverancier.
In totaal heeft hij nu veertien zonnepanelen op het dak liggen voor het opwekken van elektriciteit en twee voor warm water. "Ik ben erg enthousiast. Mijn dak ligt op het zuiden. Dat betekent dat ik zo’n 98 procent rendement haal. Beter kan niet. Als alles straks een jaar draait, ben ik zelfvoorzienend en lever ik ook nog zo’n 1000 kWh terug aan het net. Dat voelt hartstikke goed!"

Groene investering

Stoker gebruikte een deel van zijn spaargeld voor de aanschaf van zonnepanelen. "Het is een forse investering en het duurt acht tot tien jaar voordat ik die heb terugverdiend. Ik realiseer me heel goed dit niet voor iedereen is weggelegd. Ik had geld gespaard en ik dacht: Daar kan ik best een deel van op het dak leggen. Dat levert me nog meer op dan wanneer het op de bank staat. Een groene investering."
Bijdragen aan de verbetering van het milieu was echter Stokers belangrijkste beweegreden. "Ik doe mijn best om mijn footprint kleiner te maken", vertelt hij. Zo gebruikt hij spaarlampen, rijdt in een zuinige auto en eet hij niet dagelijks vlees. "Ook de zonnepanelen dragen hieraan bij. Niemand heeft er last van en ze zorgen ervoor dat je je eigen energie opwekt! Dat kan elke Nederlander met een dak."

Zelf ook een bijdrage leveren aan een beter milieu? Kijk op www.zonzoektdak.nl

Lees ook:
Interview met Zon zoekt dak
Explosieve groei aantal zonnepanelen
Doe nu de daktest
Wek uw eigen zonne-energie

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.