‘Nederlandse coaches helpen Oegandese meisjes zichzelf verdedigen’
De Nederlandse BBB Healthclub (BBB) vertrekt deze maand naar Oeganda om daar meisjes en jonge vrouwen te motiveren, zichzelf te leren verdedigen door middel van karatetrainingen.
Oeganda kent helaas een hoog aantal geweldsdelicten en meisjes delven daarin vaak het onderspit. Daarom werkt BBB mee aan een project van de internationale stichting Women Win dat vrouwen helpt sterker in hun schoenen te staan, in dit geval letterlijk. 800 Oegandese meisjes krijgen in een jaar tijd karate training en van hen worden 40 jonge vrouwen opgeleid tot karatecoach.
Vrouwen coachen
Waarom coacht een Nederlandse Healthclub meisjes in Oeganda? Die vraag is één van de oprichters van BBB, Inge de Brouwer, niet vreemd. ‘Wij zijn geen stichting en hebben ook niet de ambitie dat te zijn maar we zijn wel heel goed in het coachen van vrouwen op een praktische manier. Daarom zijn wij een samenwerking aangegaan met Women Win. We delen dezelfde principes: de combinatie van sport en coaching. We hebben gekozen voor dit project omdat het uitgaat van positiviteit en kracht en niet van een slachtofferrol.’ Ook Women Win is blij met de intensieve samenwerking. “Women Win wil onderstrepen hoe belangrijk de innovatieve steun is van BBB, een partner die meer bijdraagt dan een donatie. Met deze duurzame relatie werken we aan een gezamenlijk doel: vrouwen in hun kracht zetten door sport en coaching’, licht Manu Wildschut, impact manager van Women Win toe.
Geestelijk en fysiek sterker
BBB heeft gekozen om Women Win te steunen omdat de organisaties hetzelfde doel delen: vrouwen empoweren door sport want bewegen en trainen maakt je zowel mentaal als fysiek sterker. In Nederland sporten vrouwen met name omdat zij willen werken aan een gezonder lichaam en een betere levensstijl. Daarbij speelt het verhelpen van onzekerheid een belangrijke rol. Zodra vrouwen aan de slag gaan met hun lichaam en vitaler worden verandert er ook iets in hun weerbaarheid, ze worden zekerder van zichzelf.
Over Oeganda en de Bride price
Mede door de zogeheten ‘bride price’ is er veel huiselijk geweld tegen meisjes en jonge vrouwen in Oeganda. Doordat meisjes min of meer gekocht worden door de man, worden ze veelal als eigendom gezien door de aanstaande familie en als handelswaar beschouwd door de eigen familie. Vrouwen hebben weinig tot geen inspraak op persoonlijk, seksueel en reproductief vlak en moeten de wil van de man opvolgen. Een huwelijk of uithuwelijking betekent vaak voor een meisje dat ze moet stoppen met school en zich niet verder kan ontplooien op wat voor gebied dan ook. Ze is gebonden aan huishoudelijke taken en het krijgen en opvoeden van kinderen. Women Win streeft ernaar dit tegen te gaan door middel van sport, onderwijs, zelfvertrouwen en meer bewustzijn.
Duurzaam samenwerken
BBB streeft naar een duurzame samenwerking met Women Win, die elk jaar verder wordt uitgediept. Afgelopen jaar zamelde BBB geld in vanuit Nederland voor het Oeganda project door middel van karateworkshops en een BBB30 marathon. Dit jaar worden niet in Nederland maar in Oeganda de handen uit de mouwen gestoken en voor het komend jaar wordt ook al nagedacht over projecten waarmee meisjes en vrouwen kunnen worden ‘empowered’ door sport.
Coach Renee
Vanuit BBB wordt coach Renee Bochardt uitgezonden. De 26-jarige karateka gaat in augustus voor een maand naar Oeganda om ter ondersteuning 40 meiden op te leiden tot karatetrainer en/of lifecoach. Bochardt is ruim 20 jaar een fanatiek kyokushin karateka en gebruikt karate vaak als instrument tijdens haar (weerbaarheids-) trainingen en sessies als psychomotorisch therapeut. Voor zowel kinderen als volwassenen blijkt uit de praktijk dat karate en sport in het algemeen een waardevol instrument is voor het bevorderen van het zelfvertrouwen en weerbaarder maken. ‘In Oeganda heeft sport een meer waardevolle betekenis die vooral is weggelegd voor jongens, extreme talenten of mensen met geld. Door sport, in dit geval karate, te introduceren wordt er op een non-verbale manier een lans gebroken waar ook meisjes een sport kunnen beoefenen. Doordat de meisjes samen een vechtsport beoefenen ontstaat er een gevoel van saamhorigheid, gevoel van meer kunnen dan je denkt, je sterker voelen en meer zelfvertrouwen hebben.’ aldus de karatecoach.
Werkwijze
Voor vertrek heeft BBB via haar netwerk geld ingezameld waarmee de Oegandese karatecoaches worden voorzien van kleding en materiaal. Hiermee kan een jaar lang training worden geven. Het idee van Women Win is om coaches zowel op hun fysieke als coaching vaardigheden verder op te leiden. Daarnaast worden aan de hand van een vaardigheidstrainingen, de meisjes onderwezen in persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen, seksuele ( en reproductieve) gezondheidszorg en leiderschap. Hierdoor kunnen op meerdere scholen de sport- en ontwikkelingsprogramma’s worden aangeboden en op deze manier krijgen nog meer meisjes de kans om hun sociale positie te verbeteren, geweld tegen te gaan en hun potentieel waar te maken. De visie hierachter: ‘One win leads to another’.
Over BBB
Bij BBB draait het om de drie pijlers: coaching, voeding en beweging. Juist met de combinatie van deze drie en een op maat gemaakt programma worden vrouwen op een warme, professionele en laagdrempelige manier begeleid naar een gezonder lichaam en betere levensstijl. BBB heeft de ambitie om hét kennisplatform te worden op het gebied van een gezonde leefstijl voor vrouwen. Continue wordt onderzoek gedaan en wordt de opgedane kennis gebruikt om het beste te kunnen bieden op het gebied van coaching, beweging en voedingsadvies. BBB is opgericht in 2008, heeft op het moment vijf studio’s en 40 coaches in dienst. Bovendien zijn zij hard bezig met uitbreiding.