Hoe kan de blockchain bijdragen aan meer zonne-energie?

Blockchain kan in de toekomst grote impact hebben voor allerlei verschillende branches. Iedereen kent inmiddels wel de bitcoin, wat dient als een betaalmiddel. Je kunt de blockchain zien als een grote database waarvan iedere gebruiker een exacte kopie heeft. Binnen deze database kunnen verschillende bewijzen van eigenaarschap met elkaar uitgewisseld worden.

Blockchain richt zich op zonne-energie

Wanneer je aan de blockchain denkt, denk je misschien niet direct aan toepassingen voor zonne-energie. Toch nemen blockchain projecten, die zich richten op zonne-energie, een grote plek in binnen de blockchain wereld. Volgens Wood Mackenzie waren er in maart 2018 122 verschillende blockchain startups die zich richten op energie.

Een groot aantal, maar wat kunnen deze startups betekenen voor zonne-energie? Veel van deze startups richten zich op het verhandelen van energie om zo de kosten omlaag te kunnen brengen. Deze kosten kunnen omlaag gebracht worden door processen efficiënter te maken. Daarnaast maakt de blockchain het mogelijk om tussenpartijen soms overbodig te maken.

Lees ook: De groenste stroomleveranciers

Power Ledger

Power Ledger is een Australische startup opgericht in 2016. Power Ledger werkt aan oplossingen om gemakkelijk je ongebruikte kWH te verkopen aan je buren. Daarnaast wordt het mogelijk om energie direct van de opwekker naar de consument te versturen (ook wel een peer to peer systeem genoemd). Op die manier moet zonne-energie goedkoper en aantrekkelijker worden om op te wekken.

SolarCoin

SolarCoin is opgericht in 2014 en heeft als doel om opwekkers van zonne-energie te belonen met coins. In Nederland en in veel andere landen wordt je al gestimuleerd om zonne-energie op te wekken. De BTW, die je betaald hebt tijdens de aankoop van zonnepanelen, kun je namelijk terugvragen. Daarnaast is de zon gratis en heb je de kosten van zonnepanelen er meestal al na zes jaar uit. Door je aan te melden bij SolarCoin krijg je echter ook nog 1 SolarCoin per 1000 KWH. Dat lijkt weinig maar voor particulieren of bedrijven met grote capaciteit kan dat best een leuk extraatje zijn.

WePower

WePower is opgericht in 2017 en gaat het voor opwekkers van groene energie mogelijk maken om de stroom, die ze gaan opwekken, van tevoren te verkopen. Op deze manier wordt het voor producenten dus makkelijker om kapitaal voor hun investering op te halen. Daarnaast is het voor een consumenten een goedkoop alternatief om energie in te kopen. WePower richt zich niet alleen op de opwekkers van zonne-energie maar ook op andere vormen van groene energie zoals: windenergie en waterenergie.

Blockchain projecten

Naast de bovenstaande drie projecten zijn er nog veel meer blockchain projecten die zich richten op duurzame energie. De grootste subcategorieën waar deze projecten onder vallen zijn: boekhouding en facturatie, het managen van de energieflow en het aan- en verkopen van groene energie.

Lees meer:
Hoe financier je zonnepanelen?

Toekomst van opslag van groene energie

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.