Klanten kunnen gebruikte kleding en ander textiel doneren
IKEA Nederland bundelt haar krachten met kledinginzamelaar stichting KICI om gebruikt textiel een tweede leven te geven. Voor een pilot van acht maanden zijn er deze week stichting KICI containers geplaatst bij IKEA Duiven en Haarlem. IKEA Amsterdam volgt volgende week. Na deze testperiode besluit IKEA of het initiatief een vervolg krijgt in de andere Nederlandse vestigingen.
Klanten kunnen in de containers niet alleen kleding deponeren, maar ook handdoeken en beddengoed. Kledingstukken die opnieuw te dragen zijn worden gedoneerd aan goede doelen. Voor het overige textiel zoekt IKEA naar nieuwe toepassingen. Zo kijkt het woonwarenhuis naar de mogelijkheid om een limited edition collectie van gerecycled textiel te ontwikkelen.
Tweede leven
“Vorig jaar gooiden Nederlanders naar schatting zo’n 205 miljoen kilo textiel weg, waarvan 135 miljoen kilo uiteindelijk werd verbrand. Zonde, want dit is slecht voor het milieu en vaak is textiel geschikt voor hergebruik. Met deze samenwerking willen we onze klanten stimuleren om hun textiel een tweede leven te geven. Bij IKEA nemen we onze verantwoordelijkheid voor de gehele levenscyclus van textiel: van duurzame katoenteelt tot goede arbeidsomstandigheden in de textielfabrieken en ten slotte het recyclen van gebruikt textiel”, aldus Lisen Wirén, Sustainability Manager IKEA Nederland.
Duurzame katoenteelt
Katoen is een van de belangrijkste grondstoffen voor IKEA. Elk jaar gebruikt IKEA rond 0,6% van alle katoen die in de wereld wordt verbouwd. De katoenteelt heeft echter zware gevolgen voor mens en milieu. Conventionele technieken voor deze teelt worden namelijk gekenmerkt door intensief gebruik van water en chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen. IKEA zet zich daarom in om de methoden voor katoenteelt wereldwijd te verbeteren. Met het Better Cotton Initiative, een onafhankelijke organisatie die sociale en ecologische criteria formuleert voor een meer duurzame katoenproductie (BCI)– waar IKEA samen met het WNF een van de oprichters van is – heeft het woonwarenhuis inmiddels meer dan 100.000 boeren geholpen om het gebruik van water en pesticiden met gemiddeld 50 procent te verminderen.
Arbeidsomstandigheden in India
Ook maakt IKEA zich hard voor goede arbeidsomstandigheden in de regio’s waar textiel wordt geproduceerd. Zoals in Uttar Pradesh (India), een gebied waar veel handgemaakte tapijten van IKEA vandaan komen. Sinds 1994 werkt IKEA samen met organisaties als UNICEF en Save the Children bij het bestrijden en voorkomen van kinderarbeid en het verbeteren van de positie van vrouwen in deze regio. Deze projecten zullen per 2017 16 miljoen kinderen bereikt hebben die in India en Pakistan het risico lopen ingezet te worden voor kinderarbeid. Daarnaast moeten alle leveranciers voldoen aan de gedragscode IWAY, waarin regels op het gebied van milieu, sociale impact en arbeidsomstandigheden staan omschreven. IKEA werkt nauw samen met haar leveranciers en voert onaangekondigde controles uit om ervoor te zorgen dat alle producten gemaakt worden onder goede werkomstandigheden. De ontwikkeling van goede werkomstandigheden bij leveranciers over de gehele productieketen is een van de pijlers uit de duurzaamheidsstrategie van IKEA genaamd People & Planet Positive.