Ruim 20 organisaties sluiten vrijwillig hun deuren om op te roepen tot actie
Ruim 20 organisaties sluiten vrijwillig hun deuren, of geven hun collega’s de ruimte hun werk te onderbreken, vanwege de internationale klimaatstaking op 27 september. Onder anderen Greenpeace Nederland, Milieudefensie en alle tien vestigingen van cosmeticawinkel Lush gaan dicht om aandacht te vragen voor het klimaat. De komende weken roepen Nederlanders hun eigen werkgevers op zich hierbij aan te sluiten via burgerplatform DeGoedeZaak.
In Nederland gaan bijvoorbeeld alle winkels van cosmeticabedrijf Lush dicht 27 september. “Niets is krachtiger dan de oproep van kinderen die ons oprecht vragen het goede te doen”, schrijft Lush in een statement. “Daarom legt Lush op 27 september het werk neer. Onze kassa’s gaan uit, onze shops en winkels sluiten, onze websites zijn offline en onze fabrieken staan stil. Wij luisteren naar onze jongeren en sluiten ons bij hen aan.”
Nederlanders roepen werkgever op de deuren te sluiten of het werk te onderbreken
Iedereen in Nederland kan vanaf vandaag de eigen werkgever, rector of schooldirecteur oproepen de deuren te sluiten via degoedezaak.org/klimaatstaking. In navolging van de jongeren die wereldwijd al maanden staken en demonstreren, kan heel Nederland aan de politiek het signaal afgeven dat het klimaat niet wacht op geleidelijke maatregelen. Laten weten dat grote bedrijven meer moeten bijdragen. En dat we eerlijk over het klimaat moeten zijn, en niet de aandacht moeten afleiden van de grote opdracht die we hebben.
Jurjen van den Bergh van DeGoedeZaak: ‘‘Onze politici doen alsof ze het met woorden en akkoorden allemaal geregeld hebben. Maar we hebben daden nodig. Dit is de enige context waarin ik zou zeggen: ‘gas erop!’”
Internationale noodkreet
De landelijke Klimaatstaking in Den Haag wordt georganiseerd door Fridays for Future Nederland, Earth Strike Nederland, Code Rood, Fossielvrij NL en Teachers for Climate NL. Volgens de organisatoren is de staking onderdeel van een van de grootste internationale klimaatmobilisaties uit de geschiedenis: ‘‘Er wordt op alle continenten gestaakt voor een leefbare en rechtvaardige wereld voor iedereen, nu en in de toekomst.’’ Zij vinden dat klimaat internationaal bovenaan de politieke agenda moet komen te staan.
Zij sluiten zich aan bij de wereldwijde stakingen in september. Inmiddels hebben zich ruim dertig maatschappelijke organisaties en politieke partijen bij dit initiatief aangesloten.
Laat ook weten dat je erbij bent!
Het eenzame protest van Greta Thunberg trok vorig jaar de aandacht van de wereld en heeft miljoenen schoolkinderen geïnspireerd om alarm te slaan. De internationale klimaatstakings-week eindigt vrijdag 27 september 13.00 uur op de Koekamp in Den Haag.