Nederlandse kiezers roepen de NOS op om klimaatverandering volwaardig op de agenda te zetten van het lijsttrekkersdebat op de vooravond van de verkiezingen.
Hun oproep wordt breed bijgestaan op Facebook en Twitter, onder andere met de hashtag #KiesKlimaat. Ook schreven ze een speciaal factsheet Klimaat & Verkiezingen, om het inhoudelijke klimaatdebat te stimuleren. ‘Het nieuwe kabinet zal moeten breken met het fossiele beleid van het vorige.’
Gisteren stuurden de initiatiefnemers een brief naar de redactie van de NOS. Daarin schrijven ze dat ze constateren dat klimaat vrijwel niet aan bod is gekomen in de verkiezingsdebatten tot nog toe, en roepen op tot verandering.
De initiatiefnemers stellen: “Wij vinden het schandalig dat het klimaat, onze gedeelde toekomst, de lange termijn, totaal geen onderwerp van de debatten is in aanloop naar de verkiezingen. Het zou verreweg het belangrijkste onderwerp moeten zijn. Niet alleen de politiek, maar óók de media moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten de politiek ter verantwoording roepen voor volkomen falend beleid, voor winstbejag en korte termijn visie.”
Vluchtelingen tot onze energietoekomst: dringend beleid nodig!
Klimaatverandering is het belangrijkste probleem van deze tijd, zo stellen ze. Of je nou primair bezorgd bent om vluchtelingen, de landbouw, de natuur of onze energievoorziening – er is dringend ambitieus en effectief beleid nodig. Links en rechts zullen daarvoor moeten samenwerken. Maar dat vereist dan wel eerst een volwaardig debat, stelt initiatiefneemster Liset Meddens.
Om hun brief kracht bij te zetten, heeft Meddens een speciaal Facebook-event opgezet, met een gekoppelde actie op Twitter. Daar gebruikt een snel groeiende groep kiezers al enkele weken de hashtag #KiesKlimaat – een partij-onafhankelijke oproep, die heel nadrukkelijk ook gericht is aan de media.
‘Nieuwe kabinet moet breken met fossiele beleid van vorige’
“Onder Rutte-2 is het onderwerp echter volledig verwaarloosd.” Dit zegt klimaatjournalist Rolf Schuttenhelm, die de oproep naar de NOS mede ondertekende. Schuttenhelm schreef een speciaal Factsheet Klimaat & Verkiezingen 2017 om de relevante feiten en cijfers op een rij te krijgen.
Nederland doet het internationaal erg slecht, zo blijkt. Ons land staat in Europa met duurzame energie alleen boven Malta en Luxemburg. Ten aanzien van de kloof tot onze eigen klimaatdoelen staan we een na laatste. De Nederlandse uitstoot per capita ligt ruim 40 procent boven het EU-gemiddelde. Tijdens kabinet Rutte-2 is tot nog toe geen netto CO2-reductie gerealiseerd. Dit komt mede door de verhoging van de maximumsnelheid en de bouw van nieuwe kolencentrales.
Grote verschillen tussen woorden en daden
Schuttenhelm wijst ook op grote discrepanties tussen beloften en daden: zo ging kabinet Rutte-2 in hoger beroep tegen de klimaatzaak, terwijl deze zaak de Staat enkel gebood de meest minimale emissiereductie uit te voeren die hoort bij de oude 2-graden-toezegging van Nederland. Slechts enkele maanden later besloot hetzelfde kabinet tijdens de klimaattop in Parijs tot een hoger klimaatdoel: 1,5 graden. Maar ook aan dit klimaatdoel is vervolgens geen daadwerkelijk beleid verbonden.
Dubbele rol voor de journalistiek
“Het is echt aan de journalistiek om burgers over deze beleidsstatistieken te informeren en de beleidsmakers ter verantwoording te roepen. Een ding is duidelijk, zoals het nu gaat kan het niet verder”, aldus Schuttenhelm.
Oproep naar NOS via Facebook
Overzicht van oproepen op Twitter