Onthulling ‘ Wubbo (Ockels) Boom ’

onthulling-wubbo-boom-wubbo-ockels-amsterdam-initiatief-200-mensen-astronaut

Een initiatief van Stichting De Groene Grachten en de gemeente Amsterdam

Ruim 200 mensen kwamen afgelopen zaterdag naar de onthulling van de ‘Wubbo Boom’ op het Haarlemmerplein in Amsterdam. Het planten van de boom was een initiatief van Stichting De Groene Grachten en de gemeente Amsterdam. Gekozen is voor een iep, de doorzetter onder de bomen. Hij houdt de herinnering levend aan het duurzame gedachtengoed van Nederlands eerste astronaut.

Wubbo Ockels, astronaut, duurzaamheidspionier en natuurkundige, overleed dit jaar op 18 mei op 68-jarige leeftijd. Zijn missie was mensen ervan bewust maken dat wij allen ‘Astronaut van Ruimteschip Aarde’ zijn en daarom uiterst zorgvuldig met onze mooie planeet moeten omgaan. Een van de manieren waarop hij dat deed, was het oprichten van de Stichting De Groene Grachten. Hiermee wilde hij een doorbraak realiseren in het verduurzamen van monumenten. De Amsterdamse binnenstad is daarvoor de ideale proeftuin, want als het daar kan, kan het overal.

Op het zonovergoten Haarlemmerplein hadden zich meer dan 200 mensen rond de ingepakte boom verzameld. Maurits Groen, voorzitter van De Groene Grachten, leidde de ceremonie. Korte speeches waren er van de Amsterdamse wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho, Marjan Minnesma, bestuurslid van De Groene Grachten en directeur van Urgenda, en Joos Ockels, de vrouw van Wubbo Ockels.

onthulling-wubbo-boom-wubbo-ockels-amsterdam-initiatief-200-mensen-astronaut-adam

Wethouder Choho onthulde samen met Joos Ockels en haar kleinkind de bankjes bij de iep. Hierop zijn plaquettes aangebracht met uitspraken van de duurzaamheidspionier. Daarna werd het doek over de boom weggetrokken door Martin en Gean Ockels, kinderen van de astronaut.

De iep die zij onthulden, is een bijzonder exemplaar. Onder de 300.000 bomen in de stad bevinden zich 75.000 iepen. Deze specifieke iep onderscheidt zich omdat het een kruising is van twee Aziatische iepen, waarvan de eerste zaden zijn gekweekt in 1958, in de botanische tuin van Sapporo, Japan. Door zijn vorm en goudgele herfstkleuren onderscheidt hij zich van de andere iepen op het plein, zoals Wubbo Ockels zich onderscheidde van andere mensen. Dit exemplaar staat bovendien in een bijzondere ondergrondse boombak met bosgrond, waardoor hij beter bestand is tegen zware stormen. De boom kan wel 500 jaar oud worden. Op deze manier zal hij het duurzame gedachtengoed van Wubbo Ockels nog lang in leven houden.

onthulling-wubbo-boom-wubbo-ockels-amsterdam-initiatief-200-mensen-astronaut-adam

onthulling-wubbo-boom-wubbo-ockels-amsterdam-initiatief-200-mensen-astronaut-adam-de-groene-grachten-gemeenteamsterdam

 



Meer weten over onder andere dit project?
 Klik hier.
Lees ook:
Opnieuw duurzame activiteiten De Kleine Aarde.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *