Ook nieuwe planten kopen?

kamerplanten

De lente en de herfst zijn de beste seizoenen om nieuwe planten te kopen en je tuin op te fleuren. Een slechte planning kan echter eindigen in een lege portemonnee en een tuin vol zieke of zelfs dode gewassen. Gelukkig kan een bezoekje aan de kwekerij plezierig en succesvol zijn, zolang je jezelf bewapent met de voldoende plantenkennis. Zorg dat je je goed voorbereid voordat je tot planten kopen overgaat en dan kom je vast en zeker thuis met mooie, gezonde bloemen, groenten of vruchtboompjes, die de aantrekkelijkheid van je huis en tuin zullen vergroten.

Planten kopen voor de tuin
Voordat je naar de kwekerij gaat, is het belangrijk om je tuin te bestuderen. Het blijft immers niet bij het planten kopen; het is net zo belangrijk om te weten waar je je nieuwe plant wil zetten.

  • Belichting: Krijgt het te beplanten gebied volle zon, gefilterde zon of schaduw? Gebieden die bijvoorbeeld naar het westen zijn gericht, krijgen in de late namiddag vaak hete volle zon, terwijl noordelijke delen vaak schaduwrijk zijn. Plantplekken op het oosten krijgen ochtendzon en middagschaduw, terwijl zuidelijke gebieden de hele dag een gelijkmatige hoeveelheid zon ontvangen.
  • Ruimte: hoeveel ruimte is er voor een plant om te groeien? Voor een groot gebied heb je mogelijk meerdere kleinere planten nodig of een enkele grote plant.
  • Bodem: wat voor soort grond heb je? Er zijn drie hoofdsoorten, namelijk klei, leem en zand. Wanneer je planten gaat kopen, houd er rekening mee dat elke plantensoort vaak een voorkeur heeft voor een specifiek type grond.

Vermijd impulsief planten kopen
Het kan gemakkelijk zijn om verliefd te worden op een levendige plant die prominent staat te bloeien op de kwekerij en deze vervolgens te kopen, zonder te weten waar van de tuin het zal gaan of zelfs als de plant het goed zal doen in je klimaat. Het briljante idee om mooie, nieuwe planten te kopen kan op deze manier eindigen in de aanschaf van gewassen met een verminderde overlevingskans. Voordat tot planten kopen overgaat, schakel het beste even een deskundige in die bereid is je van de nodige informatie te voorzien.

Lees het etiket
De meeste planten hebben hun eigen handleiding in de vorm van een plantentag. Informatie die je op de tag kunt vinden, zijn onder andere de naam van de plant, hoe groot hij zal worden, wanneer hij zal bloeien, hoeveel zonlicht en mest hij nodig heeft en zijn waterbehoeften. Niet altijd staat alle informatie van de plant op de tag, maar als je de naam kent kun je online zelf wat onderzoek doen.

Tekenen van ongezonde planten
Helaas kunnen er ook ongezonde planten aanwezig zijn op een kwekerij. Tijdens het planten kopen kun je bijvoorbeeld letten op vergelende bladeren, want dit kan een indicatie zijn voor een tekort aan voedingsstoffen, te veel water of beide. Planten op de kwekerij kunnen ook schadelijke insecten of ziekten bevatten, die de planten in je tuin kunnen infecteren. Controleer daarom de bladeren op vlekken of spikkels. Kijk goed naar de bovenkant van de kluit van een plant om er zeker van te zijn dat er geen onkruid op de loer ligt. Trek het onkruid eruit voordat je je nieuwste aanwinst in de tuin overplant.

 

Lees ook:

> 32 organisaties roepen de politiek op: ‘Overweeg plantaardige voedselvoorziening als oplossing voor milieuproblemen’

Seventh generation: plant power to the future

Tegel eruit? Plant erin!

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.