Seepje maakt greenwashing weer groen

Nepalese boom blijkt wondermiddel

Pardon? Je kleren wassen met de schillen van een Nepalese boom? Dat lijkt me nou echt iets wat je eerst zelf moet proberen om het te geloven. Op naar die stapel vuile was dus!

Op Groenvoer vind je onafhankelijke recensies over plekken en producten waar we blij van worden. Ook plaatsen we regelmatig artikelen en tips over alles wat met duurzaamheid te maken heeft.
Groenvoer is de gids voor groen Nederland!

Jaarlijks verbruiken we in Nederland 150 miljoen kg wasmiddel. Op deze manier komen milieubelastende stoffen in het oppervlaktewater en de bodem terecht. Wassen met eco-wasmiddel scheelt een hoop, maar het kan ook anders.

Claim
Seepje wil samen met jou de wereld (en je kleren) schoner maken. Dat doen ze door zeepnoten, een natuurlijk product, aan te bieden als vervanging van traditioneel wasmiddel. Hiermee steun je zowel verbeterde werk- en leefomstandigheden als ook het natuurbehoud in Nepal.

Hoe zit het precies?
De schillen van de Sapindus Mukorossi-vrucht (ook wel Zeepnotenboom genoemd) stoten bij aanraking met water een zeepachtige substantie af. Dit is hun natuurlijke bescherming tegen insecten, schimmels en andere zaken die voor de boom gevaarlijk zijn. In landen zoals India worden de schillen al eeuwenlang gebruikt om te wassen, zowel voor kleding als voor lichaamsverzorging. Fabrikanten zoals Seepje bieden deze wasnoten sinds een tijdje ook aan op de Nederlandse markt.

De boom heeft een gunstig effect als het gaat om de ontbossing van de Westerlijke Himalaya’s. Het maakt de grond vruchtbaarder en zowel de noten als de schaal werken als natuurlijke meststoffen. Hierdoor wordt verontreinigde grond gezuiverd. Doordat de vraag naar Westerse wasmiddelen in India en omgeving toeneemt, neemt de vraag naar zeepnoten af en worden zeepnootbomen gekapt. Met alle gevolgen voor het ecosysteem van dien. Door je vieze sokken met Seepje te wassen, help je dus indirect mee aan natuurbehoud in de Himalaya’s!

De schillen zijn tot wel drie keer te gebruiken. Hierna kunnen de schillen zo bij het GFT-afval. Om te kunnen onthouden hoeveel keer je ze al gebruikt hebt, wordt er een handig afstreepkaartje bijgeleverd. Verder vind je ook twee katoenen waszakjes in het doosje. Zo hoef je niet steeds op zoek naar losse stukjes schil in je schone was. Zowel de schillen als de waszakjes zijn Fair Trade gecertificeerd en komen bij dezelfde “schillenboer” vandaan om de sociale impact zo groot mogelijk te maken. Waar de schillen zelf biologisch zijn, zijn de waszakjes dat nog niet. Seepje geeft desgevraagd aan daar wel naartoe te willen werken, zolang dat maar met dezelfde boer gedaan kan worden. De verpakkingen worden ingepakt door medewerkers van Stichting Siza; mensen met een handicap die op deze manier hun steentje kunnen bijdragen aan de maatschappij.

Oordeel
Om de zeepproductie van de schillen met eigen ogen te zien, heb ik een aantal schillen in een vaas met warm water laten liggen. Dan zie je dat er inderdaad zepig water ontstaat. En dat werkt ook in de wasmachine, want de was komt zowaar schoon uit mijn machine! En dat door gebruik te maken van een product met maar één ingrediënt… De geur van je pas gewassen kleren is misschien niet zo “fris en fruitig” als je gewend bent; het ruikt gewoon schoon. Totdat je er 10-15 druppels van de bijgeleverde etherische olie bij doet. Dan waait je ineens een frisse wind tegemoet bij het openen van je wastrommel en ruiken je sportsokken naar een lavendelveldje of een dennenbosje. Heerlijk!

Er zijn ook wat kanttekeningen bij Seepje te maken. Zo is de prijs met €7,95 (of €9,95 voor de versie met etherische olie) voor 30 wasbeurten wat aan de hoge kant. Hiervoor koop je weliswaar, naast een mooie verpakking vol zeepnoten, een eerlijke prijs en marge voor iedereen in de keten, maar het zorgt ervoor dat Seepje niet voor iedereen een aantrekkelijk alternatief is. Ook zijn twee waszakjes per verpakking een beetje te veel van het goede. Omdat meer Seepje-gebruikers dit vinden, wordt dit bij de eerstvolgende productieronde teruggeschroefd naar één. Andere punten waar in de toekomst, met het oog op duurzaamheid, nog meer aandacht aan besteed zou kunnen worden, zijn het plastic zakje waar de schillen in verpakt zijn (niet van gerecycled materiaal) en de bedrukking van het (wel van gerecycled materiaal gemaakte) karton.

Desondanks staat buiten kijf dat Seepje een prachtig alternatief biedt voor al die chemische troep die we nu als wasmiddel gebruiken. De eenvoud van deze zeepnoot drukte mij weer eens even met mijn neus op de feiten dat we de natuur wel wat vaker zouden kunnen vertrouwen. Grappig (en verontrustend tegelijk) om te zien dat we eigenlijk alleen bereid zijn om een al eeuwenlang beproefd product te willen gebruiken als het via een hippe en goed gemarketeerde campagne tot ons komt. Zo gewend zijn we dus aan glimmende verpakkingen vol onuitspreekbare ingrediënten die ons vertellen dat alleen zó je was weer stralend wit wordt.

Waar greenwashing staat voor alles waar we níet in geloven, staat “green washing” voor mij voor een duurzame toekomst. Seepje draagt daar op zeer positieve wijze aan bij.

Verkrijgbaar via:
www.seepje.nl

Prijs:
€7,95 (150 gr) of €9,95 (150 gr met etherische olie).

Lees ook:
> Klok Eco: wassen zonder zorgen
> Recensie Kromkommer soep
> Recensie Cattier Paris

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *