Toprak Yalçiner sluit reis Oeganda af met hiv-test.
GTST-actrice Toprak Yalçiner en DJ/producer Erik Arbores zijn terug van hun reis naar Oeganda. Daar bezochten ze diverse projecten, om zo zelf te zien en ervaren wat het werk van dance4life inhoudt.
Hoogtepunt is het bezoek aan een school waar de ambassadeurs zien hoe het lokale dance4life team honderden leerlingen in beweging krijgt. Door gebruik te maken van muziek en dans leren ze de scholieren over seks, hiv en aids, maar ook vaardigheden zodat zij zichzelf kunnen beschermen. Erik en Toprak dansen samen met de Oegandese leerlingen de dance4life drill, dé dance4life dans die jongeren wereldwijd leren tijdens het scholenproject. Voor de recent benoemde ambassadeur Toprak is het de eerste keer dat zij de dance4life drill danst.
Het contact met zijn Oegandese leeftijdsgenoten maakt op Erik Arbores veel indruk: “Ik heb in Oeganda veel met leeftijdsgenoten gesproken. Wat me enorm raakt is dat iedereen met hiv en aids te maken heeft, direct of indirect. Ze hebben bijvoorbeeld zelf hiv, kennen iemand met aids of hebben er iemand door verloren. Niemand ontstnapt in dit land aan het virus”.
Hiv-test
Jongeren worden tijdens het dance4life programma in Oeganda opgeroepen om zich regelmatig te laten testen, zodat zij hun hiv-status kennen. Ze kunnen dan medicijnen nemen en door veilige seks voorkomen dat hun partner het virus ook krijgt. Toprak sloot haar bezoek aan Oeganda af met een hiv-test.
Toprak Yalçiner: “Ik vond het toch een beetje spannend, ook al weet ik dat ik het altijd veilig doe. De test bleek dan ook negatief. Maar op het moment dat ik de uitslag kreeg besefte ik me ook dat hier 1 op de 7 mensen die getest worden wél te horen krijgt dat hij of zij hiv-positief is. Het is zo belangrijk om je te laten testen.”
Toprak en Erik maken track
Samen met de Oegandese dance4life ambassadeur Governor No Creature en hiv-activiste Barbara Kemigisa bezoeken Toprak en Erik een muziekstudio. Voordat Erik het weet zit hij achter de knoppen en wordt er muziek gemaakt. Ook Toprak zingt een aantal regels in het nummer.
Erik Arbores: “Het was echt super leuk om zo spontaan met elkaar muziek te maken, dan zie je maar weer hoe muziek mensen met elkaar verbindt, waar je ook vandaan komt! Ik heb ook nog even op een feestje een paar nummers gedraaid, het was heel gaaf om te merken dat de jongeren in Oeganda ook helemaal los gaan op house muziek!”
Toprak Yalçiner
Toprak Yalçiner (21 juni 1987) is een actrice van Turkse afkomst. Sinds begin 2012 speelt zij de rol van Nuran Baydar in Goede Tijden, Slechte Tijden. Daarvoor werkte ze als lerares Engels op het IJburg College in Amsterdam. Sinds begin mei is Toprak ambassadeur van dance4life.
Erik Arbores
Erik Arbores (4 augustus 1997), die eigenlijk Erik van den Boom heet, is sinds oktober 2012 ambassadeur van dance4life. De 15-jarige DJ/producer kwam eerder in het nieuws omdat hij op 13 jarige leeftijd zijn VWO diploma behaalde. Ook zijn muzikale talenten bleven niet onopgemerkt: zijn eerste release werd gelijk nummer 1 en door iTunes bestempeld als de beste dance track van 2011. In juni 2012 tekende Erik een contract bij Spinnin’ Records, wereldwijd het grootste dance label, waar ook Afrojack en Sander van Doorn zijn getekend.
Oeganda
In Oeganda leven 1,4 miljoen mensen met hiv. Circa 7 procent van de volwassen bevolking is geïnfecteerd met het virus. Al meer dan een miljoen kinderen verloren hun ouders aan de gevolgen van aids. Ook op het gebied van seksuele rechten is in Oeganda nog veel te doen. Zo staat in het land een jarenlange gevangenisstraf op homoseksualiteit. dance4life is sinds 2007 actief in Oeganda.
dance4life
dance4life werkt samen met jongeren aan een wereld zonder aids. We geven seksuele voorlichting en gebruiken muziek en dans om jongeren te betrekken en inspireren. Bovendien motiveert dance4life jongeren om zelf in actie te komen en de verspreiding van hiv en aids wereldwijd terug te dringen. Dat is hard nodig, want nog steeds raken er dagelijks bijna 7.000 mensen geïnfecteerd met hiv, waarvan de helft jonger is dan 25 jaar. Het Nederlandse initiatief vindt inmiddels plaats in 24 landen verspreid over 5 continenten.