Urgenda presenteert vernieuwde toekomstvisie op 2030

urgenda

Van DSM tot Tata Steel, iedereen kan over op 100% duurzame energie

Urgenda bestaat 10 jaar en ter ere daarvan presenteert de campagneorganisatie haar geheel vernieuwde versie van het rapport Nederland 100% duurzame energie in 2030, het kan als je het wilt!

Urgenda zet daarin uiteen wat burgers, bedrijven en overheid moeten doen om in Nederland al in 2030 een volledig duurzame energievoorziening te realiseren. Alleen zo kan Nederland tijdig voldoen aan de doelen van Parijs. Van belang is nu tot actie over te gaan en Urgenda laat zien hoe. Zo viert de stichting die zich inzet voor duurzaamheid en innovatie haar 10-jarig bestaan.

Premier Rutte klaagde dat het bedrijfsleven niet met ideeën kwam om het klimaatakkoord van Parijs na te leven. Er zijn echter genoeg projecten die klaar liggen voor actie in het bedrijfsleven. Zelfs de energie-intensieve industrie kan in 2030 op duurzame energie draaien. “Uit gesprekken met diverse kopstukken blijkt dat er in alle sectoren oplossingen zijn om zonder CO2-uitstoot te produceren,” zegt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. “Ze willen ook flink investeren. Enige steun is echter wel vereist. Als we onder de anderhalve graad temperatuurstijging willen blijven, zoals we in het akkoord van Parijs hebben beloofd, is 100% duurzame energie de enige zekere en betaalbare route.” In de nieuwe uitgave van haar rapport diept Urgenda de industrie-route verder uit.

Begin 2014 kwam de eerste versie uit van Nederland 100% duurzaam in 2030 en er blijkt sindsdien verrassend veel te zijn veranderd. In het rapport wordt de route geschetst naar 100% duurzame energie via onder meer energieneutrale bouw, elektrische mobiliteit, plantaardige eiwitten en energieneutrale kassen. Nieuw is het hoofdstuk over de energie-intensieve industrie waarover prominente vertegenwoordigers uit de sector actief hebben meegedacht met reële oplossingen. Er kan heel veel meer dan vermoed wordt, van ‘oplosbomen’ tot industriële symbiose tussen verschillende bedrijfstakken.

Urgenda begon in 2007 vanuit de Erasmus Universiteit en ontwikkelde zich in de afgelopen tien jaar tot de meest invloedrijke NGO op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Door anderen te motiveren maar vooral door concrete acties om versnelling in verduurzaming te realiseren.

Zo importeerde Urgenda – samen met partners – de Think, de eerste elektrische auto die in serie werd geproduceerd, en versnelde daarmee het elektrisch rijden. Het leidde onder meer tot een oplaadstructuur in Amsterdam en Zaanstad. In 2010 organiseerde Urgenda een collectieve inkoopactie van 50.000 zonnepanelen onder de naam “Wij willen zon” waarmee de prijs voor particulieren met 30% zakte en de consumentenmarkt in beweging kwam. Met het initiatief Thuisbaas bewees Urgenda dat een bestaand huis voor € 35.000,- energieneutraal gemaakt kan worden en brengt dat met bewoners in de praktijk. Om de klimaatonderhandelingen in Parijs onder de aandacht te brengen, liep Urgenda 620 km naar Parijs, waarbij onderweg ‘meelopers’ duurzaam werden geïnspireerd. En het meest bekend werd Urgenda door het winnen van de Klimaatzaak in 2015, waardoor de Nederlandse Staat in 2020 minimaal 25% CO2 moet reduceren ten opzichte van 1990.

Over Urgenda

Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid. Urgenda wil Nederland sneller duurzaam maken, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren. Dat doet Urgenda onder meer aan de hand van het rapport Nederland op 100% duurzame energie in 2030. Het kan als je het wilt en met concrete vernieuwende projecten.

Urgenda.nl

 

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *