Wat is er aan de hand met olifant wereldwijd?


Vrienden.., wat is er aan de hand met olifant wereldwijd?


Er komen steeds minder olifanten, er worden ongeveer 30.000 olifanten per jaar gedood. De draagtijd van een olifant is 22 maanden dus het is wel duidelijk dat het slecht gaat met de olifant.

Leefgebieden olifanten worden steeds kleiner door oprukkende bevolking die het land nodig heeft om van te leven, vooral op Sri Lanka is dit een groot probleem
Waarom is het probleem met de olifanten in Azië anders dan wereldwijd – In Azië is het probleem niet zo zeer het ivoor, Aziatische olifanten hebben vaak geen slagtanden, alleen de bullen. In Azië worden olifanten misbruikt in de toeristen industrie. Kleine baby olifanten worden weggeroofd bij hun moeder en als bedel olifant misbruikt. Ook kun je met ze op de foto op het strand in Thailand. Geef de mahouts van deze olifanten dus nooit geld. Dan houd je dit in stand. Als een olifantje te groot wordt of dood gaat dan roven ze weer een nieuw baby olifantje.
Ook zijn er nog heel veel werkolifanten in deze regio die tot de dood er op volgt, hoe ziek ze ook zijn, worden gebruikt in bijvoorbeeld de bosbouw.
– Daarnaast is het een fabeltje dat in Zuid Afrika te veel olifanten zouden zijn waardoor ze afgeschoten zouden moeten worden. Dat verhaal wordt vaak verteld aan toeristen en aan journalisten , maar dat is echt onzin. Er is nog een fractie over van de olifanten-populatie die er eens was. Het gaat gewoon om geld. Geld van buitenlandse beschermingsorganisaties om "andere oplossingen" te vinden en om opgeslagen ivoor te kunnen verkopen "om de bescherming van olifanten te kunnen betalen".

Op welke manieren worden olifanten wereldwijd bedreigd? Wat is er eigenlijk zo interessant aan ivoor?
– Stroperij en mens-olifant-conflicten , De vraag naar ivoor uit China neemt hand-over-hand toe. Ivoren voorwerpen kunnen duizenden jaren oud worden, heeft een mooie structuur en het verkleurd nauwelijks
– Uitkomst laatste Cites conferentie teleurstellend <– ? Wat was het doel van deze conferentie? Wat was de uitkomst en met welke uitkomst zou VvdO op z’n minst tevreden zijn geweest?
– Het grootste probleem is dat de CITES een handelsorganisatie is. Vrijwel alle landen zijn lid van de CITES en bepalen onderling in welke bedreigde dieren en planten gehandeld mag worden. In dieren en planten op lijst 1 mag niet internationaal gehandeld worden, nationale handel valt daar niet onder. Olifanten staan op lijst 1 (de meest bedreigde dieren- en plantensoorten). Vele beschermingsorganisaties, waaronder Vrienden van de Olifant, hebben gepleit voor een totaal verbod op de handel in ivoor, zowel internationaal als nationaal. China was hier fel op tegen. Een totaal-verbod is de enige manier om de handel in ivoor te minimaliseren en de olifanten tegen uitroeiing te beschermen.

DeBetereWereld kijkt graag naar oplossingen.. Wat doet Vrienden Van De Olifant aan deze missstanden in de wereld, en heeft u concrete voorbeelden of succesverhalen?
VvdO steunt weeshuizen voor olifantjes financieel op Sri Lanka , Borneo en in Kenia.
In deze weeshuizen worden jonge en baby-olifantjes opgevangen, krijgen medische hulp, de verzorging die ze nodig hebben en worden als ze daaraan toe zijn teruggebracht naar de natuur. Peetouders in Nederland en Vlaanderen dragen financieel bij aan hun verzorging.
Daarnaast steunt VvdO twee projecten:
– Een project in Namibië voor het behoud van de woestijn – olifant
– Een project in Thailand, Elephant Nature Park in Thailand. Dat is een opvang voor mishandelde olifanten. Buiten de financiële ondersteuning van het project heeft VvdO ook de zorg op zich genomen voor het eerste olifantje dat daar is geboren. Faa Mai, een olifantje dat in alle vrijheid bij haar moeder en tantes kan opgroeien.

Successen:
– Helpt het dan om deze baby olifantjes op te vangen en groot te brengen? Gaan ze dan uit zichzelf weer de vrije natuur in?
Ja, er zijn verschillende succesverhalen te vertellen. Op onze website van VvdO staat het verhaal van Wendi, een olifant in Kenia die weer de natuur is ingegaan en regelmatig naar de opvang terugkomt om de weesjes te begeleiden naar hun terugkeer naar de natuur.
Daar doen de peetouders het tenslotte allemaal voor. Zowel in Kenia als Sri Lanka. Ook de mishandelde olifanten in Elephant Nature Park maken een positieve ontwikkeling door waardoor ze toch weer gelukkige olifanten worden.

Wat kan DeBetereWereld-lezer zoal doen om jullie stichting te helpen?
Wie wil meehelpen om de olifanten voor uitsterven te behoeden kan peetouder worden van een weesolifantje op Sri Lanka, Borneo en in Kenia. Een peetouder draagt € 5,50 per maand bij en krijgt een persoonlijk certificaat, jaarlijks een foto zodat ze het olifantje zien opgroeien, jaarlijks een documentaire op dvd, waardoor ze kunnen zien hoe de olifantjes leven en regelmatig een nieuwsbrief waarin de peetouder op de hoogte wordt gehouden hoe het met de olifantjes gaat. Daarnaast kan iemand Olifant-beschermer worden, die daarmee het Elephant Nature Park steunt en de dwergolifanten op Borneo. Of Askari worden bij het Afrika Fonds, die steun geeft aan een beschermingsproject voor de woestijnolifant. Wie dat wil kan de algemene nieuwsbrief aanvragen op info@olifanten.org.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.