Stel je loopt in een kledingwinkel. Je scant met je smartphone de QR code op het label en je kunt zien welke spijkerbroek sociaal geproduceerd is (zonder kinderarbeid, duurzame materialen, oorsprong van het materiaal, gerecycled materiaal etc.).
Zou dat niet geweldig zijn? Binnenkort is dat mogelijk!
Op dinsdag 9 oktober 2018 wordt er voor het eerst een conferentie gehouden die georganiseerd is door het Nationaal Duurzaamheid Instituut (NDI) over globale duurzaamheid. Dit zal plaatsvinden in het Oude Luxor Theater. Het Rotterdamse bedrijf presenteert daarbij de circulair product database waarin het uiteindelijke doel is om alle producten ter wereld (nieuw en oud) te kunnen herleiden tot hun daadwerkelijk herkomst qua grondstoffen en duurzaamheid.
Anne-Marie Rakhorst en André Kuipers
Tijdens het evenement zijn er sprekers als duurzaamheidsexpert Anne-Marie Rakhorst en ruimtevaarder André Kuipers. André Kuipers is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie was op dat moment de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. Ondernemer Anne-Marie Rakhorst is eigenaar en initiatiefnemer van het onafhankelijke platform Duurzaamheid.nl dat samen met betrokken bedrijven, maatschappelijke organisaties, experts, overheden en particulieren Nederland verder wil verduurzamen.
Ontdek de herkomst van je jeans met blockchain
De hoofdthema’s van Sustainable globalization 2018 zijn Circular Product Footprint en Global Circular Health Database. Het NDI lanceert namelijk op 9 oktober de score van de Circular Product Footprint die is gemeten met de Philips MRI scanner. Dit project zal tijdens het evenement worden gepresenteerd. Aan de hand van deze meetmethode kunnen we alle producten waarderen op gezondheid, circulariteit en milieuvriendelijkheid. Op dit moment zijn er geen databases met complete, relevante en geschikte informatie op het gebied van circulariteit en gezondheid en/of schadelijkheid van grondstoffen, producten, productiemethoden en afvalverwerkingsmethoden die openbaar toegankelijk zijn voor een breed publiek.
Daarom start het NDI, samen met het bedrijfsleven dit initiatief.
Eindgebruikers van producten en/of grondstoffen kunnen straks aan de hand van bijvoorbeeld een QR-code middels een block chain precies zien hoe circulair hun eindproduct is op basis van de PCW (Potential Circular Worth) en waarom. Hiermee wordt alles transparant voor de consument!
Voor meer informatie over Sustainable Globalization 2018 kijk je op:
www.sustainableglobalization.com/
Mail & Win
Wij mogen 8 kaarten voor Sustainable Globalization Rotterdam weggeven aan onze lezers. Wil je kans maken op 2 kaartjes, vul hieronder je gegevens in en maak kans!
Update: De win-actie is afgelopen, alle winnaars hebben inmiddels hun prijs ontvangen. Iedereen bedankt voor het meedoen!
Niet gewonnen? Niet getreurd! Hier kun je meedoen aan onze nieuwe duurzame en gezonde winacties