Zolderkamerdj op Zencursus #5

Na pijn komt gein.

Vandaag deel ik graag het beste nieuws van zenmeditatie met jullie. Door veel te mediteren kun je je hersens trainen gelukshormonen (endorfine) aan te maken. Zelfs als de dingen toch niet helemaal lopen zoals je ze in gedachten had.

zen mariska gunsing

Het zenboeddhisme wordt ook wel de rebel binnen het boeddhisme genoemd, omdat het zo vrij en ondogmatisch is. Vrijheid van geest is het hoogste doel. De levenswijze en –filosofie zou zelfs meer overeenkomsten vertonen met het Chinese taoïsme dan met het boeddhisme. Zowel zen als tao staan bekend om hun praktische karakter, het belang van natuurlijke eenvoud en handelen zonder forceren.
In ‘Tao van Poeh’ legt Benjamin Hoff dit principe uit als “ronde dekseltjes op ronde doosjes en vierkante dekseltjes op vierkante doosjes doen. Wie werkt vanuit de ‘ik-gerichte Begeerte’ probeert met alle geweld ronde dekseltjes op vierkante doosjes en vierkante dekseltjes op ronde doosjes te laten passen”. In China noemen ze dit ‘Woe Wei’: dingen gebeuren op de juiste manier, op het juiste ogenblik als je in harmonie bent met de natuurlijke orde der dingen. Het is vergelijkbaar met het Japanse nen principe, dat echter meer discipline en inspanning vereist: dagelijkse dingen tot kunst verheffen door het met de grootste aandacht en liefde te doen. In één van mijn lievelingscenes uit ‘The Last Samoerai’ wandelt de gevangen genomen Amerikaanse kapitein Nathan Algren door een authentiek Japans samoeraidorp, waar hij de nen bijna kan ruiken.

Door dingen in volledige concentratie te doen, word je niet afgeleid door gedachten over het verleden of de toekomst. Volgens het zenboeddhisme beperken we onze eigen geluksgevoelens in grote mate door angst voor wat er in het verleden is gebeurd en dat wat in de toekomst zou kunnen gebeuren.

Na pijn komt gein
De pijn die je voelt in je benen tijdens het mediteren, traint je om vol te houden bij ongemak. Je hersenen stellen zich af op de ervaring dat de pijn voorbij gaat. Deze ‘positieve afloopverwachting’ in een benarde situatie zorgt ervoor dat je hersenen endorfine aanmaken. Dit betekent: hoe meer je mediteert, hoe gemakkelijker je onder stressvolle omstandigheden kalm, ontspannen en creatief kunt blijven. Je verliest de drang om pijn te vermijden en bent er minder bang voor, waardoor je meer van de momenten kunt genieten waarop je je gelukkig voelt.

Kort gezegd kun je met behulp van meditatie je hersenen opnieuw programmeren – oftewel je ‘state of mind’ veranderen. Afgelopen zomer is daar een fascinerende Deense documentaire over gemaakt:

Zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Zen Junkie

> #1 Zolderkamerdj op Zencursus?
> #2 Wat Mr. Miyagi en appelmoes gemeen hebben
> #3 Bubbels, puntjes en roze brillen
> #4 Een feestje uit de leegte

Tijd voor Soulfood!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.