Afkicken; stoppen met een drugsverslaving

Afkicken; stoppen met een drugsverslaving

We spreken van verslaving wanneer je een onweerstaanbare behoefte hebt om een bepaald middel te gebruiken. Je kunt niet meer zonder en wanneer je stopt met het gebruik krijg je ontwenningsverschijnselen. Afkicken is het proces dat je ondergaat wanneer je stopt met een drugsverslaving.

Het stoppen met drugs is voor de meeste mensen een moeilijk proces. Het is dan ook belangrijk om hulp te zoeken bij het afkicken. Denk je erover om te stoppen met je verslaving en wil je afkicken van drugs? Of heb je een dierbare in je omgeving die verslaafd is? Lees verder om te weten hoe en waar je kunt afkicken van een drugsverslaving.

Aan welke drugs kun je verslaafd raken?

Onder drugs verstaan we de stoffen die je gevoel, denken en gedrag beïnvloeden. Je kunt verslaafd raken aan harddrugs zoals cocaïne of speed maar net zo goed aan softdrugs zoals cannabis, paddo’s of lachgas. Ook raken  steeds meer mensen verslaafd aan ‘legale’ drugs zoals pijnmedicatie, slaap- en kalmeringsmiddelen of de opkomende ‘designerdrugs’.

Wanneer is drugs een verslaving?

Hoewel het gebruik van drugs gevaarlijk kan zijn, hoeft het niet meteen een probleem te zijn. Wanneer je drugs te vaak of te veel gebruikt, heeft dit niet alleen een negatieve invloed op jouw leven maar ook op die van je naasten. Je kunt afhankelijk worden van de drugs. Je gebruik wordt een noodzaak om je lichamelijk of geestelijk goed te voelen.

Er wordt van een verslaving gesproken wanneer je;

  • niet meer zonder een middel kan,
  • steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken,
  • ontwenningsverschijnselen krijgt als je niet gebruikt.

Je kunt natuurlijk ook aan meerdere soorten drugs tegelijk of afwisselend verslaafd zijn.

Hoe kan je afkicken van een drugsverslaving?

Als je wilt afkicken en zonder drugs door het leven wilt gaan, moet je er eerst voor zorgen dat jouw lichaam helemaal schoon is. Het afkicken zelf wordt ook wel een detox genoemd. Detox is een afkorting van detoxoficatie en houdt in dat je lichaam de verslavende stof kwijt raakt. Afhankelijk van de duur, frequentie en soort drugs dat wordt gebruikt, duurt een detox meestal maximaal tien nachten. Je bent daarna lichamelijk niet meer afhankelijk. Dit is de belangrijkste stap naar geestelijk herstel van de verslaving.

Wat zijn de ontwenningsverschijnselen bij het afkicken?

Je lichaam raakt tijdens het drugsgebruik gewend aan de verslavende en giftige stoffen. Je hebt ze nodig om te kunnen functioneren. Wanneer je hiermee stopt moet, en kan, je lijf op zoek naar een nieuwe balans. Dat gaat samen met lichamelijke en psychische ontwenningsverschijnselen.

Lichamelijke afkickverschijnselen die vaak voorkomen zijn:

  • Hartkloppingen
  • Trillen
  • Spierpijn
  • Darmkrampen en diarree
  • Zweten
  • Hoofdpijn

Sommigen hebben ook last van slapeloosheid, een slecht humeur, angst, stress of verwardheid met hallucinaties.

Hoe lang duren afkickverschijnselen?

Hoe lang de ontwenning van drugs precies duurt is afhankelijk van meerdere factoren. Zoals hoe lang je verslaafd bent, hoeveel je gebruikt, of je gebruik combineert maar ook hoe je lichamelijke en geestelijke conditie is.

Over het algemeen zijn na een dag de afkickverschijnselen op een hoogtepunt. Een paar dagen daarna heb je het ergste gehad en na een week tot tien dagen zijn de meeste afkickverschijnselen voorbij.

Wanneer je stopt met drugs kunnen de ontwenningsverschijnselen heftig of angstig zijn en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. Het is daarom verstandig dit in een deskundige, veilige en medische omgeving te doen.

Afkicken van drugs onder medische begeleiding

Erkennen dat je een probleem hebt en dat je daar hulp bij kan gebruiken is de eerste stap naar een gelukkiger, socialer en gezonder leven. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je besluit te stoppen met je drugsverslaving dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk beginnen met de detoxbehandeling.

Fundamentum is specialist in het uitvoeren van een korte detoxbehandeling. Dit doe je in een medische omgeving en onder 24 uurs toezicht. Je krijgt altijd snel een afspraak en er zijn geen wachtlijsten. Een detoxbehandeling wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Daarna kun je doorverwezen worden naar een vervolgbehandeling voor het psychologische gedeelte.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.