Alles wat je moet weten over hoogsensitiviteit 

Alles wat je moet weten over hoogsensitiviteit 

Hoogsensitiviteit is nog een redelijk nieuw fenomeen. Het zorgt er inmiddels wel voor dat heel veel mensen die vroeger als extreem gevoelig werden beschouwd, een stem krijgen. Dat ze eindelijk kunnen uitleggen hoe prikkels bij hen binnenkomen. Hoe heftig zij soms kunnen reageren op de emoties van anderen. Hoogsensitiviteit kan zowel een vloek als een zegen zijn. Maar wat is het nu precies? En hoe beïnvloedt het je leven? Zijn er manieren waarop je hier beter mee om kunt gaan? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten. 

Persoonlijkheidskenmerk 

Hoogsensitiviteit wordt vaak verward met hooggevoeligheid. Dat laatste zien we bijvoorbeeld terug bij mensen met autisme of mensen die een traumatische ervaring hebben gehad. Hoogsensitiviteit is echter geen aandoening en zal ook nooit van tijdelijke aard zijn. Het is een stukje temperament, een persoonlijkheidskenmerk. Het is iets waar je mee geboren bent. 

Hoogsensitieve mensen voelen zich vaak anders dan ‘normaal’. Ze hebben het gevoel dat zij heel anders reageren op de wereld dan andere mensen. In de praktijk is dat ook vaak zo. Dit komt doordat hoogsensitieve mensen veel heftiger reageren op externe prikkels. Zo vinden ze het vaak lastig om in drukke omgevingen te zijn, zijn ze gevoelig voor sterke geuren en vinden ze het lastig om met grote veranderingen om te gaan. Als kind kregen ze vaak de stempel ‘gevoelig, verlegen en introvert’ opgedrukt. 

Herken je jezelf in het bovenstaande? Dan is de kans groot dat je hoogsensitief bent. Hoewel dit altijd in je zal zitten, is het natuurlijk niet de bedoeling dat dit jouw plezier in het leven in de weg staat. Daarom kan hsp coaching helpen. Zij leren jou de handvatten die je nodig hebt om tot rust te kunnen komen in deze drukke wereld en tegelijkertijd meer geluk uit het leven kunt halen. 

Omgaan met hoogsensitiviteit 

Het is belangrijk om te beseffen dat je altijd hoogsensitief zult zijn. Het is niet iets wat je op kunt lossen. Het is een karaktertrek. Dat is ook geen enkel probleem. Het kan echter wel een probleem worden als dit invloed heeft op jouw plezier in het leven. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je het voor jezelf gemakkelijker kunt maken. Je kunt deze handvatten aanleren met behulp van coaching, maar je kunt ook zelf met enkele tips aan de slag gaan. 

Leer allereerst je beperkingen te erkennen. Sommige mensen worstelen vooral doordat ze zo streng zijn voor zichzelf. Omdat ze zich telkens anders voor proberen te doen dan ze in werkelijkheid zijn. Word jij echter niet gelukkig van grote groepen mensen en drukke locaties? Zoek dit dan niet op. Wees wat liever voor jezelf. 

Luister tegelijkertijd goed naar je lichaam. Je lichaam en geest geven aan wanneer het te veel is geweest. Dan is het ook echt tijd om een stapje terug te doen en voor ontspanning te zorgen. Heb je bijvoorbeeld een drukke dag gehad? Pak dan eerst je rust door even wat muziek te luisteren, een rustige wandeling te maken of in alle stilte een boek te lezen. Van die momentjes krijg je weer energie en lukt het je beter om de prikkels van de dag los te laten. 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *