Barefoot schoenen… wel eens van gehoord?

feelmax

Blootsvoets lopen is een nieuw begrip in onze leefwereld. Toch hoef je niet blootsvoets te lopen om dezelfde voordelen van het blootsvoets lopen te ervaren. Er bestaan namelijk ‘barefootschoenen’ (ook wel ‘minimalistische schoenen’ genoemd). Zelfs bekende schoenmerken gebruiken de term ‘barefoot’ voor een bepaald model. Maar wat is een barefootschoen eigenlijk?

Een barefootschoen laat de voet zoveel mogelijk bewegen zoals bij het blootsvoets lopen. We weten dat de voet uit veel botten en gewrichten bestaat en daardoor heel flexibel is en zich makkelijk vormt naar de ondergrond. Anderzijds zijn de voeten ook heel krachtig zodat je niet omvalt. Beide kwaliteiten van de voet worden perfect gecombineerd tijdens het blootsvoets lopen. Ze worden namelijk niet ondersteund of bekneld in schoenen en kunnen hierdoor flexibel zijn en in hun kracht staan. Een barefootschoen biedt door zijn vorm en constructie de voet de ruimte om in deze natuurlijke vorm te kunnen bewegen.

Voetaktief barefoot

We zoomen even nog verder in op die ‘barefootschoen’. Wat zijn de specifieke kenmerken van zo’n schoen? Worden schoenen soms niet te snel barefoot of minimalistisch genoemd? Oordeel zelf wanneer je de kenmerken op een rij zet van de barefootschoen:

  • Dunne zool (max 6mm)
  • Flexibele zool: je moet de schoen kunnen oprollen EN makkelijk kunnen buigen of uitwringen in de lengte (die laatste wordt vaak overgeslagen).
  • Geen stevige hiel: de hielkap moet zacht en flexibel zijn.
  • Geen hielverhoging (zero-drop)
  • Breed bij de tenen

Al deze kenmerken moeten aanwezig zijn om van een volwaardige barefootschoen te kunnen spreken.

Kan iedereen deze barefootschoenen aan? 
Ja! Wel is het goed om de voeten te laten wennen. Voeten die niet gewend zijn om regelmatig op sokken of blote voeten te lopen op harde ondergrond, hebben zeker gewenning nodig (en soms ook flexibiliteits- en versterkingsoefeningen). Dit kan door te beginnen met 15 minuten per dag op minimalistische schoenen te lopen. Als dat een paar dagen goed gaat, bouw je het geleidelijk op naar een langere wandeltijd.

Voetaktief barefoot

Daarnaast is er nog een belangrijk punt bij het dragen van barefootschoenen. Bij zowel blootsvoets lopen als op barefootschoenen lopen, voelt het niet meer prettig om op je hak te landen. Je zal de natuurlijke demping moeten vinden die zich meer vooraan in de voet bevindt. Bij wandelen zit de demping wat meer in het midden van de voet, bij hardlopen komt die meer naar voren.
Om de juiste landingsplek in je voet te vinden, maak je kleinere passen. Hierdoor ben je minder geneigd om je voet ver naar voren te plaatsen en op de achterkant van je hiel te landen. Door de kleinere paslengte komt je voet zachter en meer ontspannen neer. De voet zal bij het wandelen meer in zijn geheel op de grond neerkomen. In het begin ga je wat langzamer wandelen, omdat je dit niet gewend bent. Na verloop van tijd ontdek je een lichtere en snellere pasfrequentie, die je weer in een je normale wandelsnelheid brengt.

Deze nieuwe manier van lopen zal in zijn totaliteit veel lichter en gemakkelijker aanvoelen. Het wordt een moeiteloze beweging.

Wil je graag deze barefootschoenen eens testen?
Dat kan! Met de rijdende winkel van VoetAktief komen wij graag op locatie!

Liesje Thienpont en Ludka Vloemans
Oprichters van VoetAktief
www.voetaktief.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.