Laatste update op 6 juni 2023
Een SOA is een seksueel overdraagbare ziekte. Ze bestaan al lange tijd en zijn gevaarlijk omdat ze zo besmettelijk zijn. En wat sommige SOA’s nog meer verraderlijk maakt, is het feit dat sommige van die seksueel overdraagbare ziektes niet onmiddellijk te merken zijn. Je weet niet dat je een SOA hebt en nietsvermoedend besmet je anderen.
Wat is de meest voorkomende SOA?
Zonder nadenken zou je zeggen dat schaamluis of Syfilis het meeste voorkomen. Maar de realiteit is helemaal anders. Al veel jaren is Chlamydia de meest voorkomende SOA in Nederland. En dat is niet zo verwonderlijk. Dragers van Chlamydia merken niet dat ze besmet zijn. Omdat de SOA symptomen moeilijk te zien zijn komen mensen alleen te weten na een SOA-test of ze wel of niet Chlamydia hebben. Vooral bij vrouwen kan dat ernstige gevolgen hebben die kunnen leiden tot onvruchtbaarheid.
Uit de resultaten van onderzoeken van de RIVZM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijkt dat in 2022 bijna 25.000 besmettingen met Chlamydia werden vastgesteld. En wetenschappers weten dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. Het zijn alleen de patiënten die zich lieten testen waarvan de besmetting wordt genoteerd. Het grootste gedeelte besmettingen situeert zich bij jongeren onder 25 jaar. Daar zien we ook de meeste wisselingen van seksuele partner.
Wat zijn de gevolgen van Chlamydia?
Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie, de Chlamydia trachomatis. Die veroorzaakt een infectie aan de baarmoederhals, de urinebuis, de keel of de endeldarm. Die infectie kan zich verder verspreiden, bij mannen naar de bijballen, bij vrouwen naar de eileiders en de baarmoeder zelf.
Al voelen de meesten niet dat ze besmet zijn, hebben sommigen toch bepaalde symptomen die op Chlamydia wijzen. Dit zou je kunnen ervaren als je Chlamydia hebt:
Vrouwen:
- Meer vaginale afscheiding en een branderig gevoel bij het plassen.
- Bloedverlies en pijn tijdens de seks.
- Pijnlijke onderbuik.
Mannen:
- Pijn in de ballen
- Afscheiding uit de plasbuis
- Branderig gevoel bij het plassen
De gevolgen van Chlamydia kunnen toch ernstig zijn. De meest voorkomende zijn: een buitenbaarmoederlijke bevruchting, bekkenontsteking en onvruchtbaarheid. Zwangere vrouwen kunnen de foetus besmetten met de Chlamydia bacterie, het pasgeboren kindje zal bij de geboorte al drager zijn van de ziekte.
Wat is er mogelijk als preventie en behandeling?
Net als voor de meeste SOA’s is het gebruik van een condoom de beste preventie. Het is door onveilige seks dat de bacterie de kans heeft om de partner te besmetten. De besmetting gebeurt minder vaak via orale seks. EN de ziekte komt meer voor bij heterokoppels dan bij homoseksuele mannen. Al is het dragen van een condoom altijd aangeraden.
De ziekte kan vrij eenvoudig behandeld worden met een antibioticakuur. Die is bij mannen vaak korter dan bij vrouwen. Ook wordt aangeraden om tijdens de behandeling niet in de zon te zitten. Maar hou wel rekening dat je daarna nog opnieuw kunt besmet worden. Veilige seks is de enige preventie om de kans om Chlamydia te krijgen sterk te verminderen.