Effect van voeding op chronische ziektes

De laatste jaren hebben steeds meer mensen last van een chronische ziekte. Een chronische ziekte is een ziekte die lange tijd voortduurt. Het is niet te genezen, maar wat kan je er dan eigenlijk wel aan doen?

Een chronische ziekte hebben of chronisch ziek zijn betekent eigenlijk dat je voor een lange tijd ziek bent. Chronische ziektes zijn niet te genezen. Het immuunsysteem van degene die een chronische ziekte heeft is heel ingewikkeld. De cellen vallen elkaar aan. Dit proces gebeurt in de organen, gewrichten, zenuwen en spieren. Veel mensen slikken medicijnen om dit zoveel mogelijk tegen te gaan.

Als er sprake is van een chronische ziekte is die vaak onzichtbaar waardoor veel mensen het niet kunnen begrijpen. Iemand die chronisch ziek is wil niet minderwaardig gevonden worden. Ze willen serieus genomen worden, ook al is die ziekte onzichtbaar.

Jarenlang dachten dokters dat chronische ziektes ontstonden door depressiviteit en angststoornissen. De symptomen van chronische ziektes zijn heel complex. Iedere ziekte heeft veel verschillende symptomen. Sommige symptomen zijn voor de meeste chronisch zieke mensen wel herkenbaar: extreme moeheid, pijn, hoofpijn, vergetelijk, misselijk en duizeligheid. Extreme moeheid is wel het meest voorkomende symptoom. De moeheid kan al op spelen bij de kleinste activiteit. Na sommige activiteiten moeten mensen soms dagen, weken of maanden voor herstellen.

Tegen chronische ziektes kan er dus niet veel aan worden gedaan omdat het niet te genezen is. Zo kunnen mensen wel medicijnen slikken, is sporten belangrijk, maar ook je dieet aanpassen kan helpen. Zo kan er gestopt worden met het eten van gluten, zuivel, suiker, soja, gist en alcohol. Als er gestopt wordt met het eten van deze producten kan er veel pijn vermeden worden en kunnen ook de andere symptomen verminderd worden. Een dieet kan besproken worden met een diëtiste of een dokter. Veel dokters kijken naar wat goed is voor hun patiënt, en als patiënt kan je ook je mening inbrengen. Als je met eigen ideeën komt, kan je dat bespreken met je dokter.

Het is wel een hele verandering in je dieet en je ziet pas resultaten na 2-3 weken, maar het is het zeker waard als je weer meer energie wilt hebben.

Qua sporten is het belangrijk om te kijken wat werkt voor de pijn die je wilt verminderen. Voor iedereen is het anders, voor sommige is yoga een goede manier om te sporten maar krachttraining of hardlopen kan ook goed werken. Het is ook belangrijk om na het sporten te stretchen zodat er de volgende dag minder spierpijn of pijn is. Mediteren voordat je naar bed gaat of juist als je wakker wordt, is ook super goed voor het lichaam.

Als je last hebt van een chronische ziekte is het belangrijk om te kijken wat voor jezelf werkt. Iedereen met een chronische ziekte gaat er anders mee om en voelen zich ook anders.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.