Monsters in je huis... Pak het binnenklimaat aan!
Wie gezond wil leven, zorgt vaak wel voor gezond eten en beweging. Maar schenkt soms nog (te) weinig aandacht aan gezond wonen. Want in veel woningen kan de kwaliteit van het binnenmilieu nog flink worden verbeterd. We helpen je op weg…
Denk bij gezond wonen niet alleen aan frisse lucht, maar ook aan bouwkundige maatregelen die de groei van micro-organismen zoals huis-stofmijten en schimmels beperken. Sommige mensen zijn allergisch voor sporen van schimmels en krijgen daarvan bijvoorbeeld rode vlekken. Huisstofmijten bezorgen veel meer mensen ongemak en overlast: denk aan astma en COPD, maar ook aan eczeem en chronische neusirritaties.
Lelijke monstertjes zorgen voor allergenen
Die huisstofmijten voeden zich voornamelijk met menselijke huidschilfertjes. Daarvan zijn er altijd genoeg dus uithongeren zal niet lukken. Ze hebben voor hun groei ook vocht nodig dat ze gewoon uit de lucht halen via een uniek mechanisme op hun rug, dat al gaat werken als de Relatieve Vochtigheid (RV) van de lucht hoger wordt dan ongeveer 65%. Die lelijke monstertjes zijn zelf ongevaarlijk, maar het probleem komt van hun poepjes die zich hechten aan stof waarbij het stofdeeltje verandert in een allergeen. Wanneer er te veel allergene stofdeeltjes in de lucht zitten, kan men hiervoor overgevoelig raken. Is men eenmaal overgevoelig dan is het zaak om zo weinig mogelijk in aanraking te komen met deze allergenen.
Dit kan je er aan doen
Het is niet mogelijk huisstofmijten uit te roeien, dus moeten we ze bestrijden door er voor te zorgen dat ze geen of weinig vocht kunnen opnemen. Daarmee beperken we enerzijds het aantal. Anderzijds zullen de huisstofmijten die overblijven minder eten, waardoor ze ook min-der poepen en dus minder allergenen produceren. Hoe gaan we dat doen?
Huisstofmijten komen vooral voor op de vloer en in gestoffeerde meubels. In woningen op de begane grond vindt je er meer dan in etagewoningen, omdat een begane grondvloer doorgaans kouder is dan de vloer van een etagewoning, en de RV van de lucht bij een kouder oppervlak hoger is. Bovendien, in veel woningen op de begane grond is de RV bij de koude vloer nog hoger is omdat vochtige lucht uit de kruipruimte wordt aangezogen. Zelfs bij nieuwe woningen die netjes voldoen aan het Bouwbesluit, wordt onder standaard condities nog steeds dagelijks circa 1,3 liter vocht aangezogen. Bij 30% ervan wordt deze matige norm niet eens gehaald! Om huisstofmijten het leven zuur te maken, moeten we er dus voorzorgen dat het onderin de kamer warmer wordt en er geen vocht meer uit de kruipruimte wordt aangezogen. Daarmee hebben we tevens het grootste deel van de schimmelproblemen opgelost.
Dubbele aanpak bespaart ook geld
Het Enschedese bedrijf TONZON heeft een dubbele aanpak ontwikkeld om huisstofmijten te bestrijden. Een stevige bodemfolie op de bodem van de kruipruimte blokkeert de verdamping van vocht waardoor vocht uit de kruipruimte niet meer de woning kan worden ingezogen. De vloer wordt geïsoleerd met Thermoskussen, een Nederlandse uitvinding waarmee de vloer nog warmer wordt dan die van nieuwbouwwoningen.
Met deze aanpak sla je dus meerdere vliegen in een klap! De gezondheid van het binnenklimaat wordt verbeterd, je ervaart een aangenamer wooncomfort en door de besparing op de stookkosten krijg je meer rendement op je investering dan op je spaargeld bij de bank!
Tips:
1) De beste frisse lucht snuif je natuurlijk buiten op, in het bos of aan het strand.
2 De lucht in huis hou je fris door ‘vreemde’ stoffen niet binnen te laten of snel af te voeren.
3) Poets bijvoorbeeld je schoenen daarom het liefst buiten, of in een onverwarmde ruimte met de deur open, of onder de afzuigkap.
4) Dat geldt ook voor frituren omdat daarbij veel fijnstof je huis binnenkomt.
Gezond leven, betekent ook gezond wonen!
Lees ook:
> Yoni: Chemicals are not for pussies!
> Voedingscoach Laurianne Ruhé: good food (Win!)