Zorg voor je ogen. Welke voeding is gezond?

Er ontstaan nogal eens kwaaltjes aan de ogen, en een gezonde voeding kan hier een positieve uitwerking op hebben. Waar we vroeger leerden dat je vooral veel wortels moet eten om goed te kunnen zien, weten we inmiddels wel dat er wat meer nodig is. Maar welke voeding is nu eigenlijk gezond en welke vitamines en mineralen hebben een positieve uitwerking op de ogen? We zetten ze voor je op een rijtje!

1. Vitamine A

Een van de meest voorkomende oorzaken voor slechte ogen is een tekort aan vitamine A. Merk je dat je zicht achteruit gaat? Bezoek dan natuurlijk een specialist zoals lenzen specialist sightful.nl om allereerst een oplossing voor het probleem te vinden. Kijk vervolgens naar het dieet en de mogelijke vitaminen en mineralen die je mogelijk tekort komt. Grote kans dat je te weinig vitamine A binnenkrijgt. Deze vitamine zorgt namelijk voor het onderhoud van verschillende cellen in onze ogen. Wil je meer vitamine A in je dieet inbrengen? Eet dan vooral bronnen van vitamine A zoals lever, tonijn, kaas, boter, ei, spinazie, wortelen, zoete aardappel en boerenkool.

2. Quercetine

Een wat minder bekende voedingsstof maar daardoor niet minder belangrijk is quercetine. Deze stof kan het risico op verouderingsklachten (denk bijvoorbeeld aan staar) verminderen en volgens sommigen zelfs de ooglens helderder maken. Daarnaast heeft het ook een ontstekingsremmende werking: en vooral wanneer het om de ontstekingen in het oog gaat. Je vindt quercetin vooral in voeding als rode uien, waterkers, boerenkool, paarse pruimen, bosbes, zoete aardappel, appels, broccoli en thee.

3. Luteine en zeaxanthine

De stoffen luteïne en zeaxanthine helpen het oog te beschermen tegen schadelijke straling uit het zonlicht maar ook tegen het schadelijke blauwe licht van led-beeldschermen. Het zijn antioxidanten die de ogen daarnaast ook nog eens kunnen beschermen tegen achteruitgang door ouderdom. Je vindt deze antioxidanten onder andere in oranje paprika, boerenkool, snijbiet, basilicum, erwten, courgette, broccoli en asperges.

4. Omega 3 vetzuren

Dat omega 3 vetzuren ontzettend belangrijk zijn voor een gezond dieet weten we inmiddels allemaal wel; maar wist je dat deze vetzuren ook ontzettend belangrijk zijn om bijvoorbeeld droge ogen te voorkomen? Je kunt deze vetzuren terugvinden in vette vis zoals zalm, haring, tonijn, forel en makreel.

5. Vitamine C

En dan als laatste de bekende vitamine C: een belangrijk antioxidant waar de ogen ontzettend veel behoefte aan hebben. Vitamine C kan deze antioxidanten creëren en hierdoor problemen als achteruitgang van de ogen zoals bijvoorbeeld door staar voorkomen. Je vindt vitamine C vooral terug in voedingsmiddelen als paprika, zwarte bessen, olijven, spinazie, citroen, sinaasappel, aardbeien en kiwi.  

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.