Nederlandse App om plastic in cosmetica te controleren


‘Beat the Microbead’ nu wereldwijd.

 Vanaf vandaag is de internationale versie van de App ‘Beat the Microbead’ actief. Deze van oorsprong Nederlandse App biedt informatie over de aanwezigheid van schadelijke plastic microbeads in cosmetica producten en ondersteunt zo de milieubewuste consument bij zijn koopgedrag. De UNEP, de milieuorganisatie van de VN, gaf eerder dit jaar de opdracht om de Nederlandse App verder te ontwikkelen voor internationaal gebruik en voor alle smartphones. Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation en Jeroen Dagevos van Stichting De Noordzee presenteren vandaag deze internationale versie tijdens de GLOC-2 conferentie van de UNEP op Jamaica.

De App werkt met behulp van drie kleurcodes: rood geeft aan dat een product microbeads bevat; oranje geeft aan dat het product nu nog microbeads bevat, maar dat de fabrikant heeft aangegeven deze te vervangen of het product aan te zullen passen en groen geeft aan dat het product volledig vrij is van microbeads.

De financiering werd mede mogelijk gemaakt door de UNEP en het Britse Fauna & Flora International, de grote Britse NGO waarvan Prinses Laurentien voorzitter en koningin Elisabeth beschermvrouw is. De internationale Beat de Microbead App is vanaf vandaag gratis en in vijf talen beschikbaar: Engels, Duits, Frans, Spaans en Nederlands.

Maria Westerbos: “In principe kan de App in alle landen gebruikt worden op voorwaarde dat lokale NGO’s lijsten aanleggen van verzorgingsproducten die plastic microbeads bevatten. De Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Hongkong en Canada doen dat al. Recentelijk hebben NGO’s uit Brazilië, Zweden en Nieuw-Zeeland zich ook aangemeld. We ontvangen veel positieve reacties en verwachten dat de App snel in veel landen te gebruiken zal zijn. De App is populair bij consumenten die bewust kiezen voor natuurlijk afbreekbare producten.”

Jeroen Dagevos: "Microbeads, de kleine plastic stukjes die aan cosmeticaproducten worden toegevoegd voor het zogenaamde scrubeffect, zijn helaas niet afbreekbaar. Door hun geringe omvang passeren microbeads in veel landen de waterzuivering en komen in open water terecht. Microbeads vormen zo een niet te onderschatten aandeel in de plastic soep die onze oceanen bedreigt. Door de samenwerking van meer dan 30 NGO’s kan de Beat the Microbead App nu ook op internationaal niveau een belangrijke bron aanpakken: de producten in onze eigen badkamer.

Westerbos: "Ja, want wie wil z’n haren nou wassen met plastic of z’n tanden ermee poetsen. Niemand, toch?"

De App is te downloaden via www.beatthemicrobead.org. Op deze site is ook de nodige achtergrond informatie te vinden.

Over Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee
De Plastic Soup Foundation wil nationaal en internationaal een halt toeroepen aan de toenemende verontreiniging van de oceanen met plastics. De PSF wil sterk bevorderen dat in de toekomst niet nog meer plastic in zee terecht komt. Kijk voor meer informatie op: plasticsoupfoundation.org

Stichting De Noordzee (SDN) is de natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. De organisatie streeft naar een gezonde zee vol bruinvissen, vis en ander leven. SDN is actief op de thema’s: beschermde natuur, duurzame visserij (VISwijzer), schone scheepvaart, afvalvrije Noordzee & stranden (Coastwatch & MyBeach) en ruimtelijke ordening. Meer informatie op: www.noordzee.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *