Reconstrueren van kraakbeen met 3D-printer


Stem voor de medische doorbraak van 2013.

‘Je kunt 3 weken zonder eten, 3 dagen zonder water, 3 minuten zonder zuurstof, maar je kan geen moment leven zonder hoop,’ aldus Katie Piper, een Britse presentatrice die ernstige brandwonden overleefde, maar dit moest bekopen met littekens voor het leven. Hoop is dus een belangrijke houvast voor brandwondenslachtoffers. En het mooie is dat jij dat gratis kan geven.

Hoe? Door te stemmen via www.brandwondenstichting.nl. Stem op het hoopgevende onderzoek waarbij verbrande oren en neuzen met een 3D-printer hersteld kunnen worden. Dit baanbrekende onderzoek is genomineerd voor de Grote Grift van het 3M Fonds. Alleen als we genoeg stemmen verzamelen, hebben we kans op de prijs en daarmee de doorgang van dit onderzoek. Stemmen kan t/m 31 oktober. Doe het dus gelijk!
En vraag ook je familie en vrienden om gratis te stemmen.

Reconstrueren van kraakbeen met 3D-printer brandwonden stichting

Over het 3D onderzoek
Het heeft alles in zich een spectaculaire medische doorbraak te worden: met een 3D-printer oren voor mensen met brandwonden reconstrueren. Arts-onderzoeker Ernst-Jan Bos werkt in het lab van het VUmc om dit science fiction idee werkelijkheid te laten worden. Met een 3D-printer maakt hij een biologisch afbreekbare mal die de exacte vorm van het ‘oude’ oor van de patiënt heeft. In deze vorm wordt een vernuftige mix van gel met stamcellen gespoten. Terwijl de cellen nieuw kraakbeen vormen, lost het kunststof omhulsel langzaam op en blijft een lichaamseigen oor over. Ernst Jan Bos maakt deel uit van de onderzoeksgroep van professor Paul van Zuijlen. Van Zuijlen is plastisch chirurg in het Beverwijkse brandwondencentrum en hoogleraar Brandwondengeneeskunde. Al jaren heeft Van Zuijlen één missie: ‘het recept’ voor kraakbeen ontdekken. Brandwondenpatiënten met een aangezichtsverbranding missen namelijk veelal (delen van) hun oren of neus. Belangrijkste ingrediënt hiervan: kraakbeen. Maar juist dat is – eenmaal verbrand – ingewikkeld om te reconstrueren. Vergelijk het met het opzetten van een tent zonder tentstokken. Zonder de stevigheid van het kraakbeen, is zo’n reconstructie heel moeilijk. De Brandwonden Stichting financiert de onderzoeksgroep waartoe dit onderzoek ook behoort. Maar onze middelen zijn beperkt.

Vandaar onze oproep op ons te stemmen voor de 3M Grote Gift via www.brandwondenstichting.nl/stem. Namens iedereen met brandwondenlittekens: bedankt voor je stem!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *